Crni luk je povrće bez kog ne možemo da zamislimo nijedno jelo. Zbog toga ga domaćice obično čuvaju u frižideru, kako bi im bio na dohvat ruke.

Međutim, luk ne voli tako niske temperature. Obično će proklijati, omekšati, pojaviće se buđ ako ga držite u frižideru. Međutim, ovo se ne odnosi na oljušteni luk isečen na kockice.

Druga stvar u vezi sa lukom je da više voli da bude na suvom mestu, gde ima cirkulacije vazduha, kakvo je ostava npr.

Jedna od caka je da luk ne voli da bude pored krompira. Zbog vlage i gasa etilena, luk će početi da ispušta miris, a krompir da klija. Hrana pored koje možete da čuvate luk je beli luk - oni više vole isto okruženje.

Ako kupujete luk u supermarketu u plastičnoj kesi, izvadite ga iz kese pre nego što ga odložite. Luk treba da diše, pa je poželjno da to bude mrežasti džak, jer omogućava bolji protok vazduha i pomaže u održavanju nivoa vlage.

Za kratkotrajno skladištenje - kada planirate da iskoristite luk za dan ili dva - stavite ga u posudu na kuhinjskom pultu ili u orman.

Za dugotrajno skladištenje, luk treba čuvati na hladnom, suvom, tamnom mestu, daleko od svetlosti - u podrumu ili garaži.

Za sve koji žele da čuvaju isečeni ili seckani luk, pošto mnogi recepti zahtevaju samo pola luka, stavite neiskorišćenu polovinu u plastičnu kesu, zatvorite i stavite u frižider do nedelju dana ili u hermetički zatvorenu plastičnu posudu ili teglu. Takođe možete zamrznuti sirovi seckani luk - ali ne ceo luk.

Izvor: Stvar ukusa