Mnogi ljudi obožavaju sireve i koriste ih u pripremi raznih jela. Ima ih u raznim oblicima i ukusima, a upravo zbog razlike, kako u ukusima, tako i u teksturi, sirevi i odgovaraju većini jela. Međutim, problematika sa sirevima jeste ta što se brzo kvare.

Ukoliko ih čuvate u plastičnoj kesici, pomoći ćete u očuvanju svežine, ali ona nije najbolji izbor za čuvanje ovih mlečnih proizvoda. Zapravo, način čuvanja treba da birate u odnosu na vrstu sira.

Ukoliko kupujete tvrde i stare sireve, najbolje je da ih prvo umotate u papir za pečenje, a zatim da ih stavite u plastičnu kesicu.

Sa druge strane, plavi sir i polutvrdi sir mogu direktno u plastičnu kesicu (kesa za zamrzivač ili bilo koja druga čista kesa). Međutim, mladi sir bi trebalo da čuvate u plastičnoj posudi sa poklopcem. Svež sir bi trebalo da čuvate u originalnom pakovanju i da samo, na svakih nekoliko dana, promenite vodu.

Takođe, sireve obavezno čuvajte u frižideru, na polici na kojoj čuvate povrće. Razlog zbog kojeg bi tamo trebalo da ih čuvate jeste temperatura koja je na tom mestu hladna i stabilna, bez mnogo promena, a takva je idealna za namirnice poput sira.

Kad god iskoristite sir uzmite novi komad papira za pečenje i plastičnu kesu, kako biste sačuvali svežinu sira. Ako govorimo o roku trajanja sireva, on takođe zavisi od vrste, ali ono što je najvažnije da zapamtite jeste da, što je sir tvrđi - rok trajanja će mu biti duži.

Kako biste sir sačuvali od buđi, iskoristite malo ulja i to tako što ćete namazati sir sa malo maslinovog ili biljnog ulja, a zatim ga spustite u plastičnu posudu sa poklopcem. Ulje uvek možete da obrišete papirnim ubrusom, a takođe možete i da operete sir u toploj vodi i da uživate u njegovom ukusu.

Izvor: Stvar ukusa