Ako ste pojeli sve kisele krastavčiće iz tegle, nemojte ni slučajno da prospete preostali sok. On može mnogo čemu da posluži.

Sok od kiselih krastavčića, odnosno tečnost za kiseljenje, nije samo otpadni materijal. Ukoliko ne znate kako možete da ga upotrebite, to može da bude "začin" za mnoga jela, ali i više od toga. Ovaj rastvor je "dragocena roba", pa ček se i na Amazonu prodaje na litre.

Evo kako najboje da ga iskoristite.

1. Za ukusnije meso

Sok od kiselih krastavaca možete koristiti kao marinadu za svinjske kotlete ili odreske jer će ih omekšati i uliniti ukusnijim. Dovoljno je da meso marinirate kratko u ovom soku.

2. Čisti metalne posude

Posude od metala znaju postati zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže da se to ukloni i da im se vrati prvobitni sjaj.

3. Ublažava grčeve u mišićima

Ukoliko pijete tečnost u kojoj su se kiselili krastavci možete pomoći svojim upaljenim mišićima. Naime, ovaj sok je pun kalijuma koji opušta mišiće te elektrolite koji vašem telu pomažu da se oporavi nakon dehidracije.

4. Oživljava sobne biljke

Vašim biljkama treba puno kalijuma da bi bile lepe i zdrave. Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju pa ga možete dodati u saksiju s vremena na vreme.

5. Koristite ga umesto sirćeta

Sok od kiselih krastavčića ide bukvalno uz bilo koju salatu, a može se koristiti i za čorbe u malim količinama. Ako želite da ubijete masnoću u nekom jelu, onda je ovaj sok prava stvar.

6. Ubrzava metabolizam

Sok od kiselih krastavaca dokazano pomaže kod otežanog varenja hrane i ubrzava celokupan rad metabolizma. Jedan od razloga je to što podstiče razmnožavanje dobrih bakterija u crevima.

Izvor: Stvar ukusa