Osim za pripremu hleba i kolača, brašno će vam poslužiti i za zgušnjavanje kremastih sosova i variva. Ali, ovu trajnu namirnicu korisno je uvek imati pri ruci ne samo za kuvanje, već i za mnoge druge stvari poput nege i čišćenja!
Ako vam se prospe vruća mast poput ulja, najbolje ju je očistiti odmah, a ne čekati da se skori i postane lepljiva. Iako je i s brašnom lako napraviti nered u kuhinji, u ovom slučaju upravo je ono spas. Naime, ako pospete brašno po masnoći, ono će je upiti i moći ćete lakše da je pokupite. Ali, nikad to ne činite rukama nego krpicom, jer je moguće da je masnoća još vruća. Ova metoda deluje samo dok se masnoća još nije osušila.
Ako pomešajte brašno sa vodom i ostavite da proključa, kad se ohladi, dobićete domaći lepak. Ono neće biti jako čvrsto i trajno, ali može pomoći za "prvu pomoć". Evo za šta još možete da iskoristite brašno u domaćinstvu.
Odbija mrave
Poznato je da so odbija mrave, ali sličan efekat ima još jedan beli prah, a to je upravo brašno. Ako uočite mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.
Očistite bakar i mesing
Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri sa dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mesinga ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće ponovo čist i sjajan.
Daje sjaj posuđu
Nakon čišćenja uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrebite malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.
Domaći lepak
Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom. Može vam pomoći za lepljenje bilo koje vrste papira, kao i laganih kućnih predmeta od plastike ukoliko su se polomili, a nema štetnog isparavanja ni ulepljenih prstiju.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus