Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće na pijaci, kod kuće se obično razočaramo, jer pored toga što nema ukus kakav smo očekivali, ukoliko ga operemo pre stavljanja u frižider, vrlo brzo propada.

Proleće je i uveliko počelo i u ponudi na pijacama i piljarama se nalaze voće i povrće koje je čuvano celu zimu. Da bi ono što duže potrajalo, tretira se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijum hloridom, a najopasnija od svih ovih supstanci je definil. Pošto je, u stvari, ovo proizvod koji nastaje preradom nafte, ima tendenciju da bude kancerogen.

Strah i sumnja na pijacama izgleda nisu sasvim bezrazložni, naročito kada se uzmu u obzir hemikalije kojima se proizvodi prskaju. Paradajz spada u grupu voća i nemoguće ga je održati tokom cele zime, ali već na proleće kreće u prodaju.

Kako da znate da li je paradajz prskan?

Da biste utvrdili da li povrće ili voće ima pesticide, možete da isečete paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost. Obično paradajz sa toksinima ima žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “deo”. Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i identičnog izgleda. S toga izbegavajte upakovane plodove. 

Ako paradajz ne izgleda "savršeno", ukoliko na sebi ima brazde, braon šare ili poneki izgleda "felerično", najverovatnije se radi o neprskanom paradajzu.

Izvor: Stvar ukusa