Nažalost dobro nam je poznato koliko se voće i povrće danas tretira raznim hemijskim sredstvima i pesticidima, da bi brže napredovalo i da bi održalo svežinu.

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti. Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosledom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.

Ipak, postoji rešenje kako da uz potpuno prirodan način iz omiljenog voća i povrća izvučete nataložene toskice i pesticide, a najbolji saveznici su soda bikarbona, so i limun.

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli Kada se otopi, u lonac stavite i namirnice. Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.

Za delotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone. Sve sastojke možete da pomešate u boci sa raspršivačem i da njime naprskate namirnice. Nakon desetak minuta ih isperite pod mlazom vode.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba da ogulite zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.