Nažalost dobro nam je poznato koliko se voće i povrće danas tretira raznim hemijskim sredstvima i pesticidima, da bi brže napredovalo i da bi održalo svežinu.
Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti. Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosledom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.
Ipak, postoji rešenje kako da uz potpuno prirodan način iz omiljenog voća i povrća izvučete nataložene toskice i pesticide, a najbolji saveznici su soda bikarbona, so i limun.
U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli Kada se otopi, u lonac stavite i namirnice. Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.
Za delotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone. Sve sastojke možete da pomešate u boci sa raspršivačem i da njime naprskate namirnice. Nakon desetak minuta ih isperite pod mlazom vode.
Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba da ogulite zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom