Ako volite morske plodove, ali niste sigurni da ćete ih dobro napraviti sami kod kuće, mi vam u nastavku teksta otkrivamo koje su to osnovne greške. Ako povedete računa o tome, morski plodovi će uspeti i početnicima, a biće ukusni kao da su ih profesionalci spremali.

Pročitajte i kako da napravite lignje

1) Predugo ih kuvate

Morski plodovi postaju čvrsti, gumeni i gube ukus kada se prekuvaju. Za škampe važi poseban trik, a to je da pazite na oblik. Kada se uviju u oblik „C“, spremni su za jelo, ali oblik „O“ znači da su prekuvani.

2) Kupujete sveže morske plodove

Uvek je bolje da izaberete sveže morske plodove od onih smrznutih, jer je značajna razlika u ukusu, kao i nutritivnim vrednostima.

3) Marinirajte ih

Marinada se pravi od maslinovog ulja i kiseline (poput citrusa ili sirćeta) plus vašeg omiljenog sušenog ili svežeg bilja i začina. Takođe možete da dodate slatki element kao što je med, smeđi šećer ili čak puter od kikirikija. Mariniranje morskih plodova se razlikuje od drugih proteina - bolje je manje vremena kako kiselina ne bi uticala na ukus! Preporučujemo i da sačuvate manju količinu marinade koju možete da koristite za prelivanje morskih plodova. 

4) Tiganj mora da bude vreo

Obavezno tiganj dobro zagrejte pre nego što ubacite morske plodove. Kada je dovoljno zagrejan morski plodovi će se lakše okretati.

BONUS VIDEO: 

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa