Džejmi Oliver je jedan od najpoznatijih svetskih kuvara, a po njegovim receptima svi žele da spremaju hranu. On na svom YouTube kanalu otkriva razne tajne i odlične recepte od kojih se neki baš jednostavno spremaju, a za neke je potrebno malo više truda. Ako želite da napravite lignje koje nisu gumene, ali imaju savršeno hrskavu koricu, onda vam savetujemo da isprobate ovaj recept. Plus vas u nastavku teksta čeka i odličan i pikantan preliv od majoneza.
- Sastojci:
- 3 limuna
- 3 grančice svežeg origana
- 2 kašike semena komorača
- beli biber
- 300 g brašna
- 12 celih lignji sa pipcima (očišćenje)
- 1 veza peršuna
- Za preliv:
- 1 čen belog luka
- 3 pune kašike majoneza
- 3 kašičice harisa paste
- 1,5 kašičica ružine vode
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
U šupljinu lignje stavite oštar nož i presecite je kao da otvarate knjigu. Uzmite nož za mazanje, pa zasecite tako da napravite kao šahovsku tablu. U blenderu usitnite komorač, origano i so i dobro izblendirajte. Dodajte začine u posudu u koju ste sipali brašno i dobro promešajte rukama. Uvaljajte lignje i cele komade i pipke, pa dodajte tanko sečene kolutove limuna, beli biber i peršun koji je malo vlažan. Dobro promešajte rukama i ostavite lignje u toj smesi nekih 10 minuta. Mleveni beli luk posolite i dodajte majonez. Zatim dodajte 2 kašičice harisa paste, sok od pola limuna i rendanu koru limuna. Dobro sjedinite i sipajte ružinu vodicu. Promešajte, pa ukrasite harisa pastom (1 kašičica). Šerpu napunite ulje, pa stavite kolut krompira da proverite da li se ulje zagrejalo. Ako krompir ispliva na površinu onda je spremno. Otresite višak brašna sa lignji i ubacite u šerpu. Nemojte da je pretrpavate. Pržite nekih 3-4 minuta i vadite. U istu šerpu dodajte limun i smese sa brašnom, kao i peršun. Vadite ih na ubrus da se ocede.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem