Izbegnite ove greške i sačuvajte svežinu tek kupljenih namirnica
1. Sve operemo odmah
Može nam se činiti logičnim da povrće i voće odmah nakon kupovine i pre stavljanja u frižider dobro operemo. Ipak, to je greška. Vlažnost će osigurati rast bakterija i namirnice će brže propasti. Ostavite ih neoprane dok ne odlučite da ćete ih konzumirati ili skuvati i tako će duže ostati sveže.
2. Voće i povrće jedno pored drugog
Voće i povrće bi trebalo odvojiti jedno od drugog kada ih stavljate u frižider ili špajz. Mnogi plodovi proizvode etilen, plin koji i proizvođači koriste kako bi voće i povrće brže dozrelo. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini. Banane će, na primer, duže trajati ako ih razdvojite i svakoj peteljku zamotate u plastičnu foliju. Ako im želite još više produžiti rok trajanja, stavite ih u frižider. Iznenadit će vas koliko će dugo izdržati.
Pročitajte i Kako da vam limun bude svež mesec dana
3. Sve stavljate u kese
Povrće ne bi trebalo stavljati u kese i tako ga čuvati. Ono treba vazduha i prostora da ostane duže sveže. Stoga je stavljanje plodova u kese najgore što možete napraviti. Plodove radije držite u mrežastim vrećama ili probušite rupice na plastičnima, ako već iz nekog razloga želite i dalje držati povrće u kesama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
Domaći kolač sa jabukama
Gulaš od šampinjona za ručak
Svinjsko pečenje sa hrskavom koricom u sosu od jabuke
Torta sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle
Kampanja Telekom Srbije „Roming priče“ osvojila Kaktus nagradu