1. Dajte povrću glavnu ulogu
Ljudi povrće uglavnom tretiraju kao prilog i kada ih pitate šta su ručali prvo će vam reći koju su vrstu mesa jeli. Učite od vegetarijanaca i stavite povrće na prvo mesto pa oko njega planirajte ostatak obroka.
Neka glavna zvezda na vašem tanjiru postane testenina s brokolijem i karfiolom ili povrće zapečeno u bešamel sosu. Unošenjem samo jedne porcije povrća dnevno više od uobičajene smanjuje se rizik od raznih bolesti, povećava vam energiju i ima sjajan učinak na vaše kompletno zdravlje.
2. Umesto životinjskih masti birajte biljne masti i ulja
Mesojedi hranu vole da spremaju na proizvodima s životinjskim mastima, poput maslaca ili svinjske masti. Ako želite da uštedite energiju, izgubite par centimetara u struku i poboljšate zdravlje zamenite svinjsku mast maslinovim uljem.
Pogledajte i Šta je zajedničko Albertu Ajnštajnu i Adolfu Hitleru?
Za pečenje ili brzo prženje dobro je ulje repice i susamovo ulje, a visoke temperature kod kuvanja sjajno podnosi i ulje od kikirikija. Svoje salate začinite s bučinim uljem.
3. Jedite mahunarke za unos proteina
Vegetarijancima su mahunarke jedan od najvažnijih izvora proteina. Pasulj, grašak, bob, soja i leblebija neke su od onih koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu. Jedna porcija dnevno bilo koje od ovih mahunarki pobrinuće se za optimalni unos proteina. Uživajte u krem supi od boba ili graška, tortiljama punjenim pasuljem, namazu od leblebije ili varivu od soje.
4. Nadopunite ishranu sa zdravim grickalicama
Teško je odoleti čipsu i drugim grickalicama. Ako ne želite da ih se odreknete, možete u ishranu uvrstiti zdrave grickalice: šargarepa i stabljika celera sa gvakamola sosom, ovseni krekeri s namazom od leblebije, susama ili kikirikija, salata od svežeg voća s orašastim plodovima, smoothie s bananom i kokosovim mlekom.
Pogledajte i Vegetarijanske lazanje
5. Ubacite povrće u deserte
Možda vam je ova ideja strana, ali nemojte se plašiti eksperimentisanja jer mnoge vrste povrća imaju prirodno slatkast ukus. Osim hranjivih materija korisnih za zdravlje, povrće će vašim desertima dati sočnost. Torta od šargarepe, pita od bundeve, keksovi s rendanom tikvicom ili braunis sa leblebijom samo su neki od ukusnih deserta s povrćem koje morate isprobati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem