Pored jabuke, banana je najverovatnije najzdravije voće na svetu. Njene zdravstvene koristi su mnogobrojne, a da ne spominjemo koliko je ukusna. Međutim, šta raditi sa bananom kada se na njoj pojave tamne tačkice? To upućuje na činjenicu da je ona prezrela, ali postoji još jedan razlog zbog kojeg biste trebali obožavati takve banane.

Banane se obično beru još dok su zelene te nakon berbe počinju da prirodno sazrevaju. Nakon nekoliko dana one dobijaju njihovu prepoznatjivu žutu boju, pa je tada i njihova hranjiva vrednost na najvišem nivou; nakon toga dolazi do pojave tamnih tačkica, što upućuje na njihovu prezrelost.

Tamne mrlje na banani obično su smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je nešto sasvim drugo: istraživanja pokazuju da tamne mrlje na banani sadrže TNF ili faktor nekroze tumora. TNF ima sposobnost borbe protiv abnormalnih ćelija u organizmu, a samim tim dolazi do poboljšanja imunološkog sistema organizma.

Nažalost, konzumiranje banana sa tamnim mrljama ne preporučuje se dijabetičarima, a nivo mikronutrijenata nije tako visok kao kod banane koja ima “savršenu” žutu boju. Uopšteno govoreći, i zrele i prezrele banane sadrže vitamine C i B6 i kalijum, bogate su vlaknima i prirodnim šećerom. Banana normalne veličine sadrži 105 kalorija i veoma je dobra za probavu.

Izvor: Minimagazin