Osnovu režima ishrane Dash čini voće, povrće, žitarice i nemasni mlečni proizvodi pa je ovaj režim ishrane prikladan za čitavu porodicu.
Dash dijetu razvila je nutricionista Marla Heler i nedavno je proglašena za najboju dijetu u SAD-u od strane doktora.
Cilj je pre svega usvajanje zdravih navika u ishrani koji dovode do smanjenja kilograma. Svakodnevni jelovnik obuhvata bogat izbor namirnica, a dozvoljeni su i dezerti u vidu nezaslađenog kompota, pudinga ili sveže voćke. U toku dana treba jesti tri obroka, a ukoliko osetite glad pojedite integralni keks ili sušeno voće. Prema Dash dijeti dnevno treba uneti u organizam 8-10 porcija voća i povrća, 7-8 porcija žitarica i 2-3 porcije niskomasnih mlečnih proizvoda.
U jelovnik su uključeni i plodovi mora i piletina. Stručnjaci upozoravaju da treba birati namirnice koje sadrže što manje soli, pa je dnevni preporučeni unos soli 1 kašičica.
Srž dijete je koncentrisanje na tip hrane koju unosimo u organizam. Uz nemasne proteine i zdrave masnoće koji daju osećaj sitosti kontroliše se apetit.
Evo primera jedne porcije:
Povrće i voće: manja činija salate, 1/2 iste činije drugog povrća, voćka, 1/2 manje činije svežeg, konzerviranog ili sušenog voća.
Žitarice: kriška hleba, 1/2 šolje žitarica, 1/2 šolje kuvanog pirinča ili testenine
Mlečni proizvodi: šolja mleka ili jogurta, 40 grama sira
Plodovi mora, piletina: 84 grama ribe, piletine bez kože ili kuvanog krtog mesa.
Orašasti plodovi, semenke: 1/2 šolje orašastih plodova, 2 kašike suncokretovih semenki.
Ulja, prelivi: kašičica margarina, majoneza ili salatnog preliva.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem