Osnovu režima ishrane Dash čini voće, povrće, žitarice i nemasni mlečni proizvodi pa je ovaj režim ishrane prikladan za čitavu porodicu.
Dash dijetu razvila je nutricionista Marla Heler i nedavno je proglašena za najboju dijetu u SAD-u od strane doktora.
Cilj je pre svega usvajanje zdravih navika u ishrani koji dovode do smanjenja kilograma. Svakodnevni jelovnik obuhvata bogat izbor namirnica, a dozvoljeni su i dezerti u vidu nezaslađenog kompota, pudinga ili sveže voćke. U toku dana treba jesti tri obroka, a ukoliko osetite glad pojedite integralni keks ili sušeno voće. Prema Dash dijeti dnevno treba uneti u organizam 8-10 porcija voća i povrća, 7-8 porcija žitarica i 2-3 porcije niskomasnih mlečnih proizvoda.
U jelovnik su uključeni i plodovi mora i piletina. Stručnjaci upozoravaju da treba birati namirnice koje sadrže što manje soli, pa je dnevni preporučeni unos soli 1 kašičica.
Srž dijete je koncentrisanje na tip hrane koju unosimo u organizam. Uz nemasne proteine i zdrave masnoće koji daju osećaj sitosti kontroliše se apetit.
Evo primera jedne porcije:
Povrće i voće: manja činija salate, 1/2 iste činije drugog povrća, voćka, 1/2 manje činije svežeg, konzerviranog ili sušenog voća.
Žitarice: kriška hleba, 1/2 šolje žitarica, 1/2 šolje kuvanog pirinča ili testenine
Mlečni proizvodi: šolja mleka ili jogurta, 40 grama sira
Plodovi mora, piletina: 84 grama ribe, piletine bez kože ili kuvanog krtog mesa.
Orašasti plodovi, semenke: 1/2 šolje orašastih plodova, 2 kašike suncokretovih semenki.
Ulja, prelivi: kašičica margarina, majoneza ili salatnog preliva.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs