Italijanke su poznate po tome da vole da uživaju u hrani, ali to ne znači da će se pomiriti s viškom kilograma. U održavanju vitke linije pomaže im i svakodnevni trik od 15 minuta koji svako može kopirati.

One imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele, hleb, testeninu, sladoled, vino... Kalorije kontrolišu tako što jedu jednostavne namirnice, stavljaju manje preliva i umaka, a jedu i male porcije.

Zbog takvog načina konzumiranja hrane Italijanke ne moraju da idu na dijete zato ih i ne praktikuju, a kako bi ostale vitke, služe se i trikom koji je zapravo deo italijanske kulture – kad god su u prilici odu kratko da prošetaju, obično 15 minuta.

Italijanke ponekad šetaju i nekoliko puta dnevno, i to obično posle obroka. Ali tokom tih šetnji nećete ih videti da nose aparate za merenje koraka ili odeću za oblikovanje tela koja podstiče znojenje i mršavljenje. One tokom tih ritualnih šetnji uživaju u sunčevim zracima, porazgovaraju sa susedima ili u šetnju idu s članovima porodice, što im je i prilika da se druže.

Dobrobiti šetnje nakon jela dokazala je i nauka. Istraživanje objavljeno u časopisu "Diabetes Care" pokazalo je da tri šetnje po 15 minuta dnevno smanjuju rizik od dijabetesa.

Istraživanja su pokazala i da je šetnja posle večere najkorisnija: lagana fizička aktivnost i sumrak, odnosno večernja tama mogu "reprogramirati" telesni sat i tako vam pomoći da bolje spavate, poboljšate probavu, smanjite nalet insulina koji se događa nakon jela, kao i da ubrzate metabolizam – i sve to, a da uopšte nemate osećaj da vežbate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: zadovoljna.hr