Jagode pomažu da se dotera linija tako što povećavaju proizvodnju hormona, a iako umeju da budu veoma slatke zapravo imaju malo kalorija što ih čini sjajnim izborom za dijetu.

Pored toga, jagode sadrže veliki broj nitrata koji povećavaju protok krvi i kiseonika do mišića, sjajan su antiseptik, a njihovom redovnom konzumacijom dolazi do smanjenja stresa i poboljšanja raspoloženja. Zahvaljujući vitaminima C, B6, K, folnoj kiselini, amino kiselinama i kalijumu, jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka.

PRIMER JELOVNIKA DIJETE:

PRVI DAN

Doručak: voćna salata od 250 g jagoda, 1/2 jabuke, 1/2 banane, kašičice meda i 50 g jogurta

Užina: šejk od 100 g jagoda i 1 dl nemasnog mleka sa 1/2 kašičice meda i 50 ml negazirane mineralne vode

Ručak: salata od 150 g jagoda, barenih ćurećih grudi, 100 g krastavca, 300 g kuvanih špargli, 10 g peršuna, 20 g mlevenih oraha, kašike soka od limuna, 6 kašika čorbe od povrća, kašičice maslinovog ulja

Užina: 100 g jagoda izmiksanih sa 1 dl jogurta i 1 kašičicom meda

Večera: salata od kuvanog krompira, glavice sitno seckanog crnog luka, manjeg kuvanog celera, 1 dl jogurta, 50 g nemasnog sira i peršuna

DRUGI DAN

Doručak: 2 kriške integralnog hleba namazanog nemasnim sirom

Užina: pire od 200 g jagoda, kašičice maslaca i kašičice meda

Ručak: salata od 100 g jagoda, 1/2 zelene salate, paradajza, paprike, 50 g nemasnog sira, 1/2 dl jogurta, soka od limuna, soli po ukusu, tost od kriške integralnog hleba

Užina: mešavina 1 dl soka od jagoda, 1 dl nemasnog jogurta i 1/2 dl soka od ananasa

Večera: palačinke sa kremom od izgnječenih jagoda, mladog sira i kašičice meda.

TREĆI DAN

Doručak: ovsena kaša sa dodatkom 1/2 decilitra soka od jabuke, 1/2 banane i 100 g jagoda

Užina: šejk od 1 dl jogurta, 100 g jagoda i kašičice meda

Ručak: 200 g jagoda i manja glavica barenog karfiola premazana sa kašičicom putera i posuta komadićima šunke

Užina: mešavina po 1 dl soka od pomorandže i jagoda sa kašičicom meda

Večera: pire od šargarepe i krompira uz dodatak mleka i kašičice maslaca, preko stavite kolutove paradajza i paprike isečene na trake, pospite sa kašikom parmezana i zapecite u rerni 15 minuta, mešavina gustog soka od 1 paradajza i 100 g jagoda.

ČETVRTI DAN

Doručak: 2 kriške integralnog hleba sa namazom od nemasnog sira i 50 g jagoda

Užina: izmiksajte pomorandžu, jabuku i 100 g jagoda

Ručak: dinstana pastrmka sa crnim lukom, peršunom, kriškama limuna i kolutovima jagoda

Užina: miks od 150 g jagoda, kašičice meda, soka od 1 limuna i 1 dl vode

Večera: pečeni krompir preliven mešavinom izmiksane sveže šargarepe, paprike, lista celera i soka od limuna. Pomešajte zatim nekoliko većih jagoda, 50 g nemasnog sira i 1 dl jogurta, pa sve prelijte ovim namazom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: kurir.rs