Jagode pomažu da se dotera linija tako što povećavaju proizvodnju hormona, a iako umeju da budu veoma slatke zapravo imaju malo kalorija što ih čini sjajnim izborom za dijetu.
Pored toga, jagode sadrže veliki broj nitrata koji povećavaju protok krvi i kiseonika do mišića, sjajan su antiseptik, a njihovom redovnom konzumacijom dolazi do smanjenja stresa i poboljšanja raspoloženja. Zahvaljujući vitaminima C, B6, K, folnoj kiselini, amino kiselinama i kalijumu, jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka.
PRIMER JELOVNIKA DIJETE:
PRVI DAN
Doručak: voćna salata od 250 g jagoda, 1/2 jabuke, 1/2 banane, kašičice meda i 50 g jogurta
Užina: šejk od 100 g jagoda i 1 dl nemasnog mleka sa 1/2 kašičice meda i 50 ml negazirane mineralne vode
Ručak: salata od 150 g jagoda, barenih ćurećih grudi, 100 g krastavca, 300 g kuvanih špargli, 10 g peršuna, 20 g mlevenih oraha, kašike soka od limuna, 6 kašika čorbe od povrća, kašičice maslinovog ulja
Užina: 100 g jagoda izmiksanih sa 1 dl jogurta i 1 kašičicom meda
Večera: salata od kuvanog krompira, glavice sitno seckanog crnog luka, manjeg kuvanog celera, 1 dl jogurta, 50 g nemasnog sira i peršuna
DRUGI DAN
Doručak: 2 kriške integralnog hleba namazanog nemasnim sirom
Užina: pire od 200 g jagoda, kašičice maslaca i kašičice meda
Ručak: salata od 100 g jagoda, 1/2 zelene salate, paradajza, paprike, 50 g nemasnog sira, 1/2 dl jogurta, soka od limuna, soli po ukusu, tost od kriške integralnog hleba
Užina: mešavina 1 dl soka od jagoda, 1 dl nemasnog jogurta i 1/2 dl soka od ananasa
Večera: palačinke sa kremom od izgnječenih jagoda, mladog sira i kašičice meda.
TREĆI DAN
Doručak: ovsena kaša sa dodatkom 1/2 decilitra soka od jabuke, 1/2 banane i 100 g jagoda
Užina: šejk od 1 dl jogurta, 100 g jagoda i kašičice meda
Ručak: 200 g jagoda i manja glavica barenog karfiola premazana sa kašičicom putera i posuta komadićima šunke
Užina: mešavina po 1 dl soka od pomorandže i jagoda sa kašičicom meda
Večera: pire od šargarepe i krompira uz dodatak mleka i kašičice maslaca, preko stavite kolutove paradajza i paprike isečene na trake, pospite sa kašikom parmezana i zapecite u rerni 15 minuta, mešavina gustog soka od 1 paradajza i 100 g jagoda.
ČETVRTI DAN
Doručak: 2 kriške integralnog hleba sa namazom od nemasnog sira i 50 g jagoda
Užina: izmiksajte pomorandžu, jabuku i 100 g jagoda
Ručak: dinstana pastrmka sa crnim lukom, peršunom, kriškama limuna i kolutovima jagoda
Užina: miks od 150 g jagoda, kašičice meda, soka od 1 limuna i 1 dl vode
Večera: pečeni krompir preliven mešavinom izmiksane sveže šargarepe, paprike, lista celera i soka od limuna. Pomešajte zatim nekoliko većih jagoda, 50 g nemasnog sira i 1 dl jogurta, pa sve prelijte ovim namazom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem