Dijeta sirovom hranom zasniva se na unošenju isključivo termički i industrijski neprerađene hrane. Pristalice ovog načina ishrane smatraju da procesuirana i termički obrađena hrana, kao i hrana životinjskog porekla, remeti kiselinsko-baznu ravnotežu u telu.

Hrana koja se konzumira ne sme biti izlagana temperaturama višim od 50°C kako se prilikom termičke obrade ne bi uništili enzimi u biljkama koji omogućuju najbolju probavu i apsorpciju takve hrane. Kako je zdravlje glavni moto pobornika ovog načina ishrane, preporučuje se uzimanje organski uzgojenih namirnica. Dijeta sirovom hranom većinom se temelji na namirnicama biljnog porekla, iako određen deo pobornika dijete sirovom hranom jede ribu (suši, usoljena riba ili meso pripremljeno kao carpaccio).

Žitarice i mahunarke fermentiraju čak nekoliko nedelja

Dijetom se unosi najviše voća i povrća koje se konzumira celo ili se priprema rezanjem, seckanjem, mlevenjem i pasiranjem, pripremaju se i kaše, sokovi i čajevi, a žitarice i mahunarke se namaču i fermentiraju čak nekoliko nedelja kako bi se postigao oblik koji se može probaviti. Hrana se može prelivati i vodom temperature do 50°C.

Pogledajte i Hrana koju ne treba jesti u sirovom stanju

Jedu se i semenke poput susama, suncokretovih semenki, i orašasti plodovi poput lešnika, badema, oraha, indijskih oraščića. Voće se jede i suvo, tako da su grožđe, suve šljive i marelice prava poslastica pristalicama dijete sirovom hranom. Čak ni kafa nije zabranjena - zrna kafe natopite u vodi koja nije toplija od 50°C, a za bolji ukus pričekajte nekoliko dana da se ekstrahuje aroma iz zrna. Unosi se minimalno pet obroka, doručak, ručak, večera i dva međuobroka, gde doručak uvek započinje čašom vode sa dodatkom limunovog soka.

Nedostaci

Unos povrća, posebno u svežem, neprerađenom obliku, može sadržavati visok nivo pesticida i ostataka veštačkih gnojiva i raznih hemikalija kojima se povrće i voće tretira. Dugoročno sprovođenje dijete, više od dva meseca, može imati ozbiljne zdravstvene posledice.

Napomena stručnjaka

Dijeta sirovom hranom energetski je vrlo oskudna pa se ne preporučuje sprovođenje kroz duži vremenski period (više od dva meseca). Nakon sprovođenja dijete lako se može pojaviti jo-jo efekt ponovnog dobijanja kilograma, ako se naglo krene sa ishranom koja zadovoljava dnevne energetske potrebe organizma.

Pogledajte i Sirovo ili kuvano povrće? 

Kako je leto doba kada su dostupnije namirnice poput voća i povrća, dijetu je tada primerenije sprovoditi, ali treba pripaziti na zdravstvenu ispravnost sirovih namirnica.

Primer jelovnika

Doručak: čaša vode s dodatkom limunovog soka , frape od borovnica, pomorandže i jabuka

Međuobrok: semenke suncokreta

Ručak: salata od brokolija s mariniranim sirovim lososom

Međuobrok: šaka orašastih plodova po želji

Večera: krekeri od susama s paštetom od avokada

Prednosti

S obzirom da se namirnice ne kuvaju, dijeta sirovom hranom prilično je jednostavna. Ali, ako želite da uključite i druge načine pripreme, utrošićete određenu količinu vremena na dodatnu edukaciju koju oni zahtevaju.

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Dijeta sirovom hranom bogata je C vitaminom, folnom kiselinom koje ima puno u zelenom lisnatom povrću, mineralima poput selena, pogotovo ako se konzumira hrana iz organskog uzgoja.

Dijeta je veoma bogata dijetalnim vlaknima, a siromašna mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama, dok gotovo uopšte ne sadrži holesterol. Sve to pridonosi prevenciji nastanka bolesti creva, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti.

Dijeta je bogata antioksidativnim materijama koje pomažu u sprečavanju nastanka slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne promene u organizmu.

Mišljenje nutricionista

Dijeta sirovom hranom bogata je prehrambenim vlaknima što je pozitivno u većini slučajeva i doprinosi boljoj probavi i smanjenju masnoća u krvi. Ipak kod određenih ljudi visok unos vlakana može imati negativne efekte zbog sadržaja fitinske kiseline koja na sebe veže minerale i smanjuje njihovu apsorpciju u organizmu.

Pogledajte i Top 9 saveta nutricionista

Dijeta sirovom hranom bogata je kalijumom, a siromašna natrijumom što je pogodno za zdravlje srca i krvnih sudova i prevenciju nastanka visokog krvnog pritiska.

Kako se dijetom unosi većinom voće i povrće koje je energetski siromašno, čest je slučaj pojave pothranjenosti, telesne iscrpljenosti a kod žena gubitak menstruacije ako se dijeta sprovodi duži vremenski period. Takođe, veća je verovatnost trovanja kada se hrana ne obrađuje termički, posebno tokom toplijeg dela godine.

Pogledajte i Ove namirnice nutricionisti nikada ne bi jeli

Iako pripadnici ovog pokreta smatraju kako se nutrijenti najmanje uništavaju i najbolje iskorišćavaju iz neprerađene hrane, pojava manjka gvožđa i kasnije anemije, kod dugoročnog sprovođenja dijete je česta.

Gvožđe se lakše apsorbuje iz životinjskih izvora, a u slučaju biljne hrane često se bolje apsorbuje kada je hrana termički obrađena. Kratkoročno sprovođenje dijete može poslužiti kao tretman detoksikacije tela, dok dugotrajno sprovođenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Zdrava krava