Mnogim ljudima se čini da se debljaju iako ne jedu mnogo, ali malo dubljom analizom naših navika uvek se na kraju pronađe glavni krivac – hrana. I to  previše hrane koju ponekad jedemo sasvim nesvesno.

Lekar Brajan Vansink je tako nakon dugogodišnjih razgovara s pacijentima koji su se mučili s viškom kilograma, otkrio nekoliko najčešćih zamki zbog kojih teže mršavimo ili držimo dobru kilažu. I zbog toga predlaže šest ideja s kojima se lakše može pobediti problem s nakupljenim kilogramima.

Prilagodite sastojke i količinu

Ljudi koji žele da smršaju najčešće posežu za rigoroznim merama te se odriču većine namirnica, a to im zaista brzo dosadi. Umesto da odlučite da jedete povrće koje je samo pripremljeno na pari ili pečeno meso bez kapi ulja, složite pametnije odnose i raspored namirnica u klasičnim jelima koje volite. Smanjite udeo masnoća i ugljenih hidrata, a udvostručite povrće. To konkretno znači da i dalje možete ispeći pile u rerni, ali s manje krompira, a većom porcijom brokolija, karfiola i ostalog povrća.

Posluživanje

O ovome možda niste nikada razmišljali, ali u većini domova se sva hrana servira na stolu. To znači da je svima dostupnije uzeti repete jer ni ne moraju ustati od stola. Pametniji način bio bi da sve servirate na tanjire i zatim ih donesete na sto jer ćete tako manje pojesti.

Pogledajte i Kako smršati pomoću začina

A kada poslužiti salatu?

Voće i povrće trebalo bi biti prioritet u zdravoj ishrani kod odraslih osoba, ali i dece. Ali često se salate pojede manje uz glavno jelo, posebno ako je na meniju neko ukusno pečenje i prilog, što će vas i brže zasititi. Trik koji preporučuju mnogi nutricionisti je da salata bude prva servirana, a zatim sve ostalo.

Ne držite lošu hranu na dohvat ruke

Naravno, bilo bi najbolje kada bi čips, čokolada i ostale nezdrave napasti bile izuzeci koje ni ne držite u kuhinjskim ormarićima, ali svi znamo da to često nije moguće, posebno u porodicama s decom, jer se uvek nađe kakav slatkiš. Napravite drugačiji raspored - ukoliko su ne baš zdrave namirnice dalje od vašeg vidokruga, ređe ćete ih jesti.

Pogledajte i Dodajte napicima ove sastojke i smršajte bez muke

Veličina posuđa

Ovo ste već možda čuli, ali zaista ima istine u tome da ćete pojesti manje ako servirate hranu u manjim tanjirima ili posudicama. Vansink je u ovom slučaju dao primer s doručkom, odnosno mnogima omiljenim žitaricama, jer su ispitanici u jednom omanjem istraživanju pojeli čak 22 posto više kada su koristili veće posude.

I veličina porcije je važna

U svojim istraživanjima Vansink je zaključio da otprilike pojedemo 92 posto sve hrane koju smo stavili na tanjir. Deca pak pojedu još manje, oko 56 posto servirane hrane. Dok je kod odraslih slučaj da će pojesti gotovo sve što je na tanjiru iako osećaju da su siti, deca će pojesti manje jer još ne znaju što vole više ili manje, ali i često se igraju s hranom. Zato ćete svakako smanjiti porcije za odrasle, a deci reći da ste zadovoljni ako su pojeli pola.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr