Ispitivanja su pokazala da je zreo plod lekovitiji od mladog i potpuno neškodljiv. Međutim, pojedine osobe loše reaguju na neke sastojke belog luka, pa se kod njih nakon konzumiranja mogu javiti izvesne poteškoće - gorušica, bol u želucu, nadimanje, gasovi, mučnina, krvarenje iz hemoroida, pečenje pri mokrenju, čak i razdražljivost.
Nikako sa ginkgo bilobom
Potreban je oprez i kod istovremene primene belog luka i preparata na bazi biljke ginkgo biloba ili visokih doza vitamina E, jer može da dođe do određenih problema (zbog pojačanog krvarenja).
Niako sa lekovima za oboljenje krvnih sudova
U slučaju istovremenog korišcenja belog luka i preparata na bazi heparina, aspirina ili lekova za oboljenja krvnih sudova, trebalo bi se obavezno posavetovati sa lekarom.
Nikako kre i posle operacije
obzirom na to da može da ima kontraindikacije sa drugim lekovima i dodacima ishrani, preporučuje se pauza u njegovoj konzumaciji nekoliko nedelja pre i posle bilo kakve operacije.
Alergije
Retko se dešava, ali beli luk kod nekih osoba može da izazove alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i glavoboljom.
Nikako sa antikoagulansima i ako imate anemiju i probleme s bubrezima
U prevelikim kolicinama, može štetno da deluje na bubrege, kao i na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Stoga anemične osobe, ali i one koje uzimaju antikoagulante (sredstva protiv zgrušavanja krvi), moraju kontrolisano da konzumiraju beli luk.
SUPERSAVET: Ako vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz od njega: iseckajte ga, izmešajte sa maslacem ili mašcu i time premažite hleb.
Oprezno sa belim lukom
Beli luk simbol je zdravlja i dugovečnosti. Ipak postoje osobe kojima on ne odgovara.
Još iz kategorije
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem