Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPASNO PO ZDRAVLJE: Evo zašto NIKADA ne treba da jedete sladoled koji je već bio odmrznut!

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

Sladoled je svima omiljena letnja poslastica, a ipak mnogi ne znaju da on može biti veoma opasan!

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Najgore što možete da uradite sa sladoledom jeste da ga, kad se jednom otopi, ponovo vratite u zamrzivač! Stručnjaci upozoravaju da biste zbog toga mogli i da se otrujete, odnosno u organizam unesete bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju.

Najgore što možete da uradite sa sladoledom jeste da ga, kad se jednom otopi, ponovo vratite u zamrzivač! Stručnjaci upozoravaju da biste zbog toga mogli i da se otrujete, odnosno u organizam unesete bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju.

Rizik od trovanja hranom može da vreba tamo gde ga najmanje očekujemo - u hladnim desertima.

Dokaz za to je slučaj iz 2015. godine kada je petoro ljudi u SAD-u umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom i izazvao listeriozu, opasnu infekciju koja često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu. Retko rezultira otkazivanjem srca, ali i to se događa.

Ljudi je najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa. Ova bakterija ima sposobnost da preživi i razmnožava se na temperaturi unutar frižidera.

Pročitajte i: 5 recepata za domaći sladoled

Listeria monocytogenes može da raste u rasponu temperature nižem od 0 do +45 stepeni (iako raste sporije na temperaturi frižidera). Pravilno kuvanje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturu frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od razmnožavanja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne.

Ova bakterija se može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovo zamrzne, jer je njegova otopljena tekstura savršena okolina za listeriju.

Ona je vrlo otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplota. Ova bolest (listerioza) najčešće se povezuje sa konzumacijom zaraženog sirovog ili nedovoljno pasterizovanog mleka i sira (posebno mekog), sladoleda, sirovog povrća, fermentisanih kobasica, sirove odnosno slabo kuvane piletine, sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, kao i sirove i dimljene ribe. Zbog toga ljudi treba da budu oprezni i kada kod kuće prave domaće sladolede koji sadrže sirova jaja, da ne bi dobili salmonelu.

Simptomi listerioze

Prvi simptomi listerioze podsećaju na prehladu - kijavica, slabost, temperatura... Javlja se i mučnina, dijareja, povraćanje, u zavisnosti od stepena listerioze. Zatim se mogu javiti teški simptomi poput meningitisa, encefalitisa, sepse i teških infekcija materice koje kod trudnica mogu da rezultiraju spontanim pobačajem.

Prvi simptomi da ste se zarazili listerijom mogu da se jave od nekoliko dana do tri nedelje, dok se problemi sa stomakom mogu javiti već nakon 12 sati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti