Jesenji dani su pred nama, polako pripremamo zimnicu, a stižu i omiljene jesenje namirnice.
Ove namirnice su odlične za zdravlje, a vreme je i za jačanje imuniteta, pa ih što više konzumirajte. Osim što ćete uživati u fenomenalnom ukusu, dobićete i obilje vitamina i hranljivih materija.
Bundeva
Bundeva je namirnica neutralnog ukusa, odlično se kombinuje i sa slatkim i sa slanim namirnicama. Zato se uparvo budneva često nalazi na trpezama mnogih od nas.
Bundevu možete peći, kuvati, tostirati, naprvaviti od nje ukusnu čorbu, supu, salatu, pire ili je pak koristiti u pravljenju kolača. Bundeva je antioksidans, sadrži dosta kalcijuma, gvožđe, vitamin C i puna je beta karotena.
Mandarina
Bilo da volite da pijete sveže ceđene sokove, pravite smutije ili je jednostavno jedete svežu mandarina ove jeseni mora da nađe mesto u vašoj kuhinji. Koristite je ukoliko imate problema sa probavom, a dobra je i za srce. U kombinaciji sa zdravim grickalica, bademom, lešnikom, a uz dodatak meda dobijate veoma hranljiv obrok ili užinu.
Praziluk
Praziluk je namirnica koja ima bezbroj primena. Možete ga korititi svežeg, u salatama, zatim u pitama, kao dodatak kuvanom jelu. Odlično ide uz pirinač, meso, varivo... Veoma pogodan za podizanje imuniteta, ovaj luk, sadrži supstance koje deluju kao prirodan antibiotik, pa je odličan u borbi protiv virusa i bakterija.
Crvena paprika
Ako je visibaba vesnik proleća, onda je to isto paprika kad govorimo o jeseni. Čim prve crvene paprike zauzmu svoje mesto na pijacama znajte da nam se jesen približila. Ovo povrće nosi veliku količinu vitamina C. Pogodna je za pripremu zimnice, raznih kulinarskih specijaliteta kao što su ajdvar, pidnđur, ljutenica. Osim toga paprika se ostavlja i pečena u zamrzivač, pa jede tokom cele zime uz dodatak jaja, povrća, mesa. Jednom rečju kraljica zimske trpeze upravo je paprika.
Kesten
Kesten je namirnica koja je nepravedno zanemarena u našoj kuhinji. Njegova blagotvorna dejstva na organizam su mnogobrojna. Kesten podstiče cirkulaciju, pomaže kod anemije, a veoma je hranljiv. Najukusniji je pečen na roštilju, a može se koristiti i za pripremu mnogih ukusnih dezerata. Osim slatke varijante kesten se može kombinovati i sa mesom, pečurakama ili bundevom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem