Pre nego se upustite u alternativne metode lečenja i prevencija iz prirode, morate znati da neke biljke imaju i toksično dejstvo. Ipak, Srbija obiluje prirodnim resursima, pa upoznajmo se sa nekim od najprimenjivijih vrsta i koje delove najpre možete koristiti.

Menta ili nana spada u vrstu samoniklih biljaka izuzetnog lekovitog svojstva. Ona umiruje upalne procese i pospešuje varenje. Koristi se u vidu čaja ili kao začin, sasušena.

Borovnica se može jesti sveža (bobice), termički tretirana, kao vino ili osušena u vidu čaja. Bogata je mmineralima kao što su magnezijum, kalijum, fosfor i vitaminima A, B1, B2 i C. Ona ublažava dijareju, umiruje želudačne tegobe, a neprikosnovena je u poboljšanju vida.

Brusnica ima sitne crvene plodove ima jako antibakterijsko i diutetsko dejstvo. Koristi se kod upale mokraćnih puteva i bubrega.

Đumbir raste i do 2m visine, ali se koristi samo koren biljke. Ima jako antioksidantsko delovanje, a loristi se u raznim oblicima, kao začin, u prahu, svež i kao eterično ulje. Đumbir pored mnogih lekovitih svojstava ima efikasno dejstvo i kod impotencije.

Kesten, samonikla biljka čiji plodovi blagotvorno utiču na smirivanje upalnih procesa, zarastanje rana, reumatske tegobe. Takođe, od lišća kestena se može praviti čajevi koji imaju jednako lekovito svojstvo.

Kopriva je veoma lekovita biljka sa niskokaloričnim vrednostima. Ona pospešuje imunitet i utiče delotvorno na opštu slabost organizma, reumatskih tegoba, proširenih vena i hemoroida. Takođe, kopriva čisti krv i jača je.

Sremuš je bilka po ukusu vrlo bliska belom luku. Od minerala sadrži magnezijum, gvožđe, cink i mangan. Od vitammina sremuš obiluje vitaminom C. Ima visok stepen antibakterijskog svojstva

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu