Ovi sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički, a priprema je jednostavna i brza.

Prednosti zelenih kašastih sokova:

1. Zeleni kašasti sokovi sadrže hlorofil - čudesni molekul koji biljkama daje zelenu boju i uz koju se odvija proces fotosinteze. Po strukturi je sličan hemoglobinu, crvenom pigmentu ljudske krvi, ali za razliku od njega, hlorofil sadrži magnezijum. S razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnovi crvenih krvnih ćelija, alkalizuje organizam, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažan protivupalni efekat, antioksidativno delovanje, zaceljuje rane, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu, uklanja teške metale iz organizma, ima antiseptičko delovanje...

2. Zeleni kašasti sokovi pridonose alkalizovanju i detoksikaciji organizma zbog sadržaja hlorofila koji smanjuje kiselost organizma, čini krv lužnatom i pridonosi uklanjanju teških metala iz organizma jer na sebe veže teške metale.

3. Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički. Priprema je jednostavna i brza.

4. Zelenim kašastim sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego kada ih jedemo zasebno.

5. Prednost zelenih kašastih sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenog povrća i voća u blenderu razbijaju opne biljnih ćelija pa se tako poboljšavaju apsorpcija hranjivih sastojaka i njihova probavljivost.

6. Zeleni kašasti sokovi pridonose regulaciji holesterola zahvaljujući sadržaju razgradljivih vlakana. Ta vlakna vežu na sebe holesterol i izbacuju ga iz organizma što dovodi do smanjenog nivoa holesterola u krvi.

7. Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna koja stimulišu bolji rad creva, osiguravaju njihovo redovno pražnjenje pa su odličan prirodni laksativ.

8. Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji telesne težine jer daju dugotrajan osećaj zasićenosti. To sprečava potrebe organizma za prekomernom konzumacijom druge hrane. Ujedno ti sokovi ubrzavaju metabolizam i telo pune energijom.

9. Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koje je bogat izvor hlorofila, vlakana, minerala, antioksidansa. Pomažu u regulaciji krvnog pritiska, šećera i holesterola, štite organizam od kancerogenih materija, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sistem.

Važne smernice pri pripremi zelenih kašastih sokova:

Već odavno znamo da kombinovanje voća i povrća nije zdravo zato što većina povrća sadrži skrob koji je teže probavljiv, ali izuzetak kod ovog pravila je zeleno lisnato povrće koje u sebi ne sadrži skrob pa se može kombinovati s voćem i ostalom hranom. Upravo to zeleno povrće podstiče stvaranje probavnih enzima i pomaže kod alkalizovanja organizma. Pri pripremi kašastih sokova, preporučuje se da se zeleno lisnato povrće menja svaki dan, budući da ono u sebi sadrži alkaloide.

Za početak je najbolje krenuti sa 60 posto organskog voća i 40 posto organskog zelenog povrća. Od zelenog lisnatog povrća preporučuje se korišćenje blitve, spanaća, kelj, zelene salate, radiča, peršuna. Pri odabiru voća, osnovu soka mogu činiti banana ili mango pa im se potom dodaje sezonsko organsko voće zavisno od godišnjeg doba. Zimi se mogu dodati narandže koje su odličan izvor vitamina C, folne kiseline i vlakana, kruške ili jabuke, dok se leti posebno preporučuje bobičasto voće koje je odličan izvor antioksidansa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zdravakrava.hr