Jedan od problema, kada je plodnost u pitanju je taj što se danas ljudi relativno kasno odlučuju na potomstvo, usled čega se mogućnost začeća znatno smanjuje. Pored toga, u velikoj meri smo izloženi hemikalijama koje utiču na hormone a slobodni radikali oštećuju jajne ćelije i i spermu. Kada na sve to dodamo i stres, svesni smo nivoa negativnih efekekata na naše telo i plodnost.

Istraživanja pokazuju da kvalitet i zdravlje sperme i jajne ćelije u velikoj meri utiče na plod, na kasnije zdravlje bebe pa čak i na zdravlje tog deteta u zrelom dobu. Prema ovim istraživanjima, čak i ishrana naših baka i deka tokom detinjstva može uticati na rizik od smrtnosti njihovih uničića, čak dve generacije kasnije.

Zbog svega navedenog, pokušajte zdravo da se hranite i dozvolite sebi povremene "izlete" sa slatkišima. Ovo je spisak svih namirnica koje pozitivno utiču na plodnost:

1. Avokado 

Avokado je izvor minerala, vitamina, važnih masti, proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Takođe, avokado je odličan izvor vitamina E koji je,prema istraživanjima, blagotvoran za endometrijum i može pomoći prilikom implantacije embriona. Avokado je takođe odličan izvor folata te je stoga bitna namirnica koja pozitivno utiče na plodnost ali i na trudnoću.

2. Kaša od tikve

Kaša od tikve je najhranjiviji i najzdraviji obrok i povrće koje možete da pojedete. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima koja podstiču varenje. Takođe je bogata beta- karotenom koji podstiče proizvodnju hormona progesterona i povećava kvalitet i broj spermatozoida.

3. Cvekla 

Cvekla je izvrstan antioksidans koji pomaže u borbi protiv neplodnosti koja je povezana s brojem godinama osobe. Cvekla je takođe bogata nitratima koji pozitivno utiču na celokupan krvotok ali i na krvotok materice i samim tim na implantaciju embriona.

4. Losos 

Losos je izvrstan izvor proteina, bogat mnogim korisnim sastojcima ali naročito Omega 3 masnim kislelinama koje imaju anti-upalno dejstvo. Prema istraživanjima, optimalan nivo omega 3 masnih kiselina je važan u regulisanju neplodnosti kod žena. Pored toga, losos je bitan za kardiovaskularni sistem, poboljšavanje moždanih funkcija i zdravlje očiju.

5. Jaja 

Jaja predstavljaju najhranjiviju namirnicu koju možete pojesti. Jaja su bogata holinom koji ima vrlo pozitivne efekte na razvoj fetusa a takođe utiče i na kasniji razvoj deteta. Takođe, jaja su bogata  vitaminima, mineralima i zdravim mastima a takođe su i izvrstan izvor proteina.

6. Orasi 

Orasi su bogati hranjivim materijama koje su ključne u borbi protiv kancera ( naročito za smanjivanje rizika od kancera prostate i dojke). Pozitivno utiču na kvalitet sperme i dobar su izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina E, vitamina B i proteina.

7. Kinoa 

Semenje kinoe je visoko hranjivo i izvor je čistih proteina. Kinoa ne sadrži gluten i bogata je mnogim mineralima i vitaminima kao i masnim kiselinama i vlaknima pa zato predstavja dobru alternativu skrobnim zrnima kao što su kuskus i pšenica.

8. Potočarka 

Potočarka spada u porodicu kupusa i bogata je mnogim hranjivim materijama uključujući vitamin C, vitamin K, kalcijum, beta- karoten, gvožđe i jod. Potočarka je antioksidans koji vam pomaže da prkosite godinama i može da uspori oksidativni stres za telo, usled oštećenja uzrokovanih dejstvom slobodnih radikala.

9. Nar 

Nar je bogat mnogim hranjivim sastojcima uključujući vitamin C, vitamin K, folnu kiselinu i još nekoliko vitamina i minerala. Poznato je da ovi vitamini utiču na sporije starenje, deluju anti- kancerogeno, deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem i zdravlje kostiju a takođe imaju i anti- upalna svojstva i pozitivno dejstvo a krvotok. U drevnoj Persiji nar je bio simbol plodnosti.

10. Špargla

Špargla je odličan antioksidant, izvor vitamina C i folne kiseline, pored drugih nutritivnih sastojaka. Značaj folne kiseline je veliki, kako za plodnost žena tako i za plodnost muškaraca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu