Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Đumbirom protiv prehlade i gripa

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Đumbir spada među najmoćnije biljne saveznike u očuvanju našeg zdravlja.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Predstavljamo vam pet jednostavnih recepata za primenu đumbira kod kuće.

1. Čaj od svežeg đumbira

Domaći čaj od đumbira jedan je od najboljih lekova za prehladu, grip, pojavu grlobolje i ublažavanje probavnih smetnji. Čaj ima vrlo smirujući efekat, pomaže cirkulaciju pa je vrlo koristan kao redovan zimski napitak. 

Sastojci:

2 šoljice vode

1 kašičica svežeg đumbirovog soka

Postupak:

Đumbir izrendajte na sitno, iscedite prstima sok u šoljicu i prelijte ga prokuvanom, vrućom vodom. Ukoliko vam je takav čaj prejak, dolijte malo više vode ili ga malo zasladite medom.

Pogledajte i Đumbir protiv stomačnih tegoba

2. Čaj od đumbira i korijandera

Dodatkom snage korijandera, dobijamo ukusno zanimljivu, a po zdravlje odličnu i dobitnu kombinaciju u borbi protiv gripa. 

Zajedno umešati korijander i đumbir, osim što daju napitak posebne arome , u ajurvedskoj bogatoj tradiciji izrade čajeva, važe kao jedna od boljih kombinacija za suzbijanje prehlade. Čaj se može piti preventivno u vreme hladnih dana ali je preporučen kao napitak u vreme pojave prvih simptoma prehlade i gripa.

Osim što deluje na grlo i smanjuje upale, vrlo je koristan jer deluje i na smanjenje bolova u mišićima koji su propratna pojava tj. jedan od simptoma gripa.

Iako je efekat korijandera hlađenje organizma, u kombinaciji sa moćnom snagom đumbira, on pruža uravnoteženu toplinu. 

Sastojci (za 2 šoljice čaja):

½ šoljice semena korijandera

3 narezana koluta đumbira

3 šoljice vode

Postupak:

Semenke korijandera operite a đumbiru ogulite koru pa ga nasecite na kriške ili čak sitnije delove kako bi mu efekat bio jači. Prelijete sadržaj vodom i kuvajte dok voda ne ispari na količinu za 2 šoljice čaja. Čaj procedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

Pogledajte i Kako da oljuštite đumbir (VIDEO)

3. Pasta za glavobolju

Jedan od simptoma prehlade i gripa je neugodna pojava glavobolje. Pre posezanja za lekovima, pokušajte da iskoristite snažno delovanje đumbira.

Za izradu paste vam je potreban suvi đumbir. Pomešajte ga s količinom tople vode koja vam je dovoljna da s njom od praha napravite gustu smesu. Pastu nanesite na područje čela i slepoočnice. Lezite na krevet kako biste se opustili, polako, umereno dišite na nos i pričekajte da glavobolja popusti.

Pogledajte i 11 impresivnih činjenica o đumbiru

4. Ulje protiv bolova u mišićima

Kada imamo grip, tada nas sve boli. Kosti, mišići, svaki deo tela. Ali, ne započne to odmah. Prvo uvek osetimo bol u jednom delu tela. Osim što ćete posegnuti za čajem, krenite i s ublažavanjem boli prirodnim putem pa stoga aplicirajte ulja, blagim utrljavanjem i masiranjem bolnoga područja.

Sastojci:

Sezamovo / bademovo ulje

Sveži sok od đumbira

Postupak:

Pomešajte u jednakoj razmeri temeljno ulje i isceđen đumbirov sok. Dobro promešajte i masirajte bolno područje.

Pogledajte i Saveti za gajenje đumbira kod kuće

5. Eliksir za snaženje imuniteta

Ovo je jedna od najpoznatijih tradicionalnih ajurvedskih receptura. Jednostavan za izradu i s mogućnošću skladištenja, ovaj eliksir može neko vreme napravljen stajati u posudi i tako vam biti uvek pri ruci. Potrebno je utrošiti tek 5 do 10 minuta za njegovu izradu, a koristi su brojne. Količinu radite prema želji odnosno prema tome koliko želite eliksira. Možete napraviti jednu kašiku, a možete ceo litar napravljenog eliksira staviti u teglu i zatim, prema potrebi, koristiti kroz sledećih mesec-dva dana.

Sastojci (zavisno od količine za koju ste se odlučili):

Jedan ili nekoliko celih limuna

Livadski med

Đumbirov sok

Postupak:

Med je osnova ovog eliksira stoga, njega u ovom sastavu stavljate u najvećoj količini. Medu zatim dodajete limunov sok pa isceđen sok od đumbira sve dok ne dobijete srednje gustu smesu, poput sirupa. Ukoliko pravite eliksir za skladištenje u teglu, tada recepturi možete dodati i na kolutove ili komadiće narezane kriške limuna. Napravite eliksir srednje gustoće i uživajte u mirisima, ukusima i lekovitosti. Uzimati tokom celoga dana, na kašičicu. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: atma.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti