Kada se govori o superhrani i lekovitim sastojcima prva ascijacija su antioksidansi. Oni zasita čine čuda za naš organizam - štite nas od različitih oboljenja, usporavaju starenje i jačaju imunitet.

Ova hrana obiluje antioksidansima:

Borovnice

Ove ukusne bobice više antioksidanasa i vlakana od većine voća i povrća. Pored toga, borovnice su bogate i flavonoidima, koji podstiču rad mozga, sprečavaju srčana oboljenja, preventivno deluju na rak i leče urinarne infekcije.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

Paradajz

Ukusni paradajz ima široku pšrimenu u kulinarstvu i na vrhu je liste najzdravijih  namirnica. Sadrži moćne antioksidans i deluje preventivni na rak prostate i organa za varenje. Brojne naučne studije su pokazale da likopen kojim paradjz obiluje, može da smanji rizik za srčana oboljenja i do 30 posto.

Pogledajte i Crni paradajz uništava ćelije raka

Jagode

Njihov božanstven ukus nije jedini razlog da jedete sočne jagode. Ovi slasni plodovi štite zdravlje srca, smanjuju upale i antioksidansima čuvaju opšte zdravlje.

Pogledajte i Dobrobiti bobičastog voća

Pasulj

Jeste li znali da je pasulj jedna od najzdravijih namirnica? Ovo povrće je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih materija.

Pogledajte i 5 razloga da češće jedete beli pasulj

Tamna čokolada

Lepa vest za sve ljubitelje čokolade, ali one s većim sadržajem kakaoa. Ukoliko uživate u ukusu tamne čokoladem budite sigurni da u organizam unosite zaista zdrave sastojke, uključujući i moćne antioksidanse, piše  Smatra se da tamna čokolada snižava krvni pritisak, uništava slobodne radikale i deluje preventivno na nastanak kancera.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa