Kada se govori o superhrani i lekovitim sastojcima prva ascijacija su antioksidansi. Oni zasita čine čuda za naš organizam - štite nas od različitih oboljenja, usporavaju starenje i jačaju imunitet.
Ova hrana obiluje antioksidansima:
Borovnice
Ove ukusne bobice više antioksidanasa i vlakana od većine voća i povrća. Pored toga, borovnice su bogate i flavonoidima, koji podstiču rad mozga, sprečavaju srčana oboljenja, preventivno deluju na rak i leče urinarne infekcije.
Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice
Paradajz
Ukusni paradajz ima široku pšrimenu u kulinarstvu i na vrhu je liste najzdravijih namirnica. Sadrži moćne antioksidans i deluje preventivni na rak prostate i organa za varenje. Brojne naučne studije su pokazale da likopen kojim paradjz obiluje, može da smanji rizik za srčana oboljenja i do 30 posto.
Pogledajte i Crni paradajz uništava ćelije raka
Jagode
Njihov božanstven ukus nije jedini razlog da jedete sočne jagode. Ovi slasni plodovi štite zdravlje srca, smanjuju upale i antioksidansima čuvaju opšte zdravlje.
Pogledajte i Dobrobiti bobičastog voća
Pasulj
Jeste li znali da je pasulj jedna od najzdravijih namirnica? Ovo povrće je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih materija.
Pogledajte i 5 razloga da češće jedete beli pasulj
Tamna čokolada
Lepa vest za sve ljubitelje čokolade, ali one s većim sadržajem kakaoa. Ukoliko uživate u ukusu tamne čokoladem budite sigurni da u organizam unosite zaista zdrave sastojke, uključujući i moćne antioksidanse, piše Smatra se da tamna čokolada snižava krvni pritisak, uništava slobodne radikale i deluje preventivno na nastanak kancera.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus