Ništa ne traje večno, a to se posebno odnosi na hranu. Iako na svakom proizvodu postoji rok trajanja, njemu se ne može uvek verovati. 

Ove namirnice će se pokvariti znatno brže nego što mislite.

Brašno

Obično brašno može trajati 6 do 8 meseci bez obzira na to da li je otvoreno ili nije, dok brašno od celog zrna ima nešto kraći rok trajanja koji iznosi 4 do 6 meseci. Ukoliko nakon ovog vremena odlučite da ga koristite trebalo bi da znate da može biti prokiselo. Ukoliko ga držite u frižideru ili zamrzivaču to će ga zaštititi od vlage.

Začini

Bez obzira na to da li su otvoreni ili nisu, većina začina vam može trajati između 6 i 12 meseci. Ljudi često misle da začini traju večno, ili barem par godina. I dok mnogi neće biti štetni i nakon ovog vremena, oni gube svoju snagu i neće puno uticati na ukus jela.

Pogledajte i Da li znate koji je rok trajanja začina?

Braon pirinač

Braon pirinač možete koristiti od 6 do 8 meseci bez obzira na to da li je otvoren ili ne.

Možda mislite da on može trajati beskonačno, ali grešite. Beli pirinač ima nešto duži rok trajanja, od 4 do 5 godina, a ukoliko ste ga sklonili na pravilan način, može trajati zaista jako dugo. Sa druge strane, braon pirinač može da se pokvari.

Orašasti plodovi

U zavisnosti od orašastago ploda, rok trajanja može ponekad biti jako kratak. Neotvoreni proizvodi će trajati duže, opet, u zavisnosti od vrste. Ukoliko ste zabrinuti da će se pokvariti pre nego šta ih iskoristite, možete ih staviti u zamrzivač.

Pogledajte i Ove namirnice imaju kraći rok trajanja nego što mislite

Evo roka trajanja pojedinih orašastih plodova:

Badem – od 9 do 12 meseci

Kikiriki – od 6 do 9 meseci

Indijski orah – od 6 do 9 meseci

Pistaći – 3 meseca

Cerealije

Mislili ste da je najbolje da ih kupujete na veliko kako bi vam uvek bile pri ruci? To možda nije najbolje rešenje pošto se cerealije mogu ubajatiti, iako ih to neće učiniti opasnim. Međutim, mogu se pokvariti ukoliko ih držite na vlažnom mestu.

Pogledajte i Ove namirnice nemaju rok trajanja

Kečap

Možda je ipak vreme da bacite kečap koji vam godinama stoji u frižideru. Možda je i dalje bezbedan za jelo, ali kada se tečnost odvoji od čvrstog dela, ukus neće biti idealan. Otvorenu bocu možete držati do godinu dana u frižideru, dok neotvorena može stajati u ostavi i do 2 godine.

Pogledajte i Ukusan domaći kečap

Pojedina ulja za kuvanje

Nisu sva ulja ista. I dok će maslinovo ulje biti dobro i do 3 godine, grožđano ulje ima rok trajanja od svega 3 meseca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  24sata.rs