Hlorofil je tamnozeleni pigment koji se nalazi u biljkama i algama. On im daje prepoznatljivu zelenu boju. Bitan je za proces fotosinteze, tokom kog biljke pretvaraju sunčevu svetlost u energiju koja može da koristi.

Hlorofil ima sličnu molekularnu strukturu kao i hemoglobin, supstanca koja čini krv crvenom i koja je odgovorna za prenos kiseonika u telu. Konzumirani hlorofil razređen vodom u organizmu može poboljšati prenos kiseonika i kao rezultat toga imaćete više energije i bolje stanje organizma.

Pogledajte i Bakin recept za krem-čorbu od povrća

Naučnici takođe tvrde kako je hlorofil snažan antioksidans koji može da zaštiti od karcinoma, ima antiseptičko i protiv upalno delovanje, pomaže regulisanje probave i pruža odličan izvor magnezijuma, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma i proteina.

Stručnjak za zdravlje Džejms Digan, među čijim klijentima se nalaze Rouzi Hantington Vajtli i El Mekfirson, kune se u hlorofil:

"Koristimo kapi hlorofila u vodi kako bismo ljude održali alkalnim. Ishrana bogata nezdravom hranom remeti pH ravnotežu u telu, čineći ga kiselijim, što može dovesti do nesanice i gojenja. Takođe smo otkrili kako smanjenje kiselosti smanjuje upale i čini da se osećamo zdravije i poletnije."

Hlorofil se u izobilju nalazi u zelenom, lisnatom povrću, zato bi takve namirnice trebalo u što većoj meri uključiti u ishranu ili korisititi nekoliko kapi hlorofila u čaši vode dva puta dnevno.

Pročitajte i Koji je najzdraviji način pripreme povrća

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: stil/tportal.hr