Većina nas bi s velikom sigurnošću tvrdila da su banane, pesto sos ili miso supa sasvim siguran izbor za vegetarijance. Međutim, naučnici tvrde da nismo u pravu. Naime, mnoge namirnice koje na prvi pogled nemaju nikakvu vezu sa životinjama i čine se kao idealan odabir za vegane i vegetarijance sadrže sastojke životinjskog porekla. 

Ovo je spisak namirnica, koje je uz pomoć stručnjaka sastavio Daily Mail, a koje vegetarijanci i vegani ne bi trebalo da konzumiraju.

1. Parmezan i gorgonzola sir

Mnogi to ne znaju ali parmezan se ne smatra autentičnim ako nije napravljen uz pomoć sirila (reneta) koji služi za zgrušavanje mleka. Problem je što je sirilo enzim koji se dobija iz želuca teladi i jagnjadi. Osim parmezana, slična je priča i s gorgonzolom i sirom Pecorino Romano.

2. Banane

Kupujte organske banane, jer su ostale vrlo verovatno tretirane pesticidima koji sadrže sastojke životinjskog porekla. Pesticid Chitosan je koristan jer čuva ovo voće od bakterija i preranog truljenja, ali u svom sastavu sadrži delove škampa i rakova. Dakle, nisu preporučljive za vegane.

3. Jogurt

Neki jogurti, pogotovo light verzije, sadrži želatin kako bi im tekstura bila kremastija i bogatija. Želatin se pojavljuje u mnogim namirnicama. Poznata je činjenica da se on pravi od životinjskog otpada – odnosno kože, kostiju ili hrskavica. Prepun je kolagena i često se pojavljuje u brojnim desertima i slatkišima. Naravno nemaju svi jogurti u svom sastavu želatin i zato prilikom kupovine obavezno treba pročitati sastojke.

Pročitajte i Domaći jogurt

4. Pivo

U nekim se pivarama za bistrenje piva pre filtriranja koriste sastojci na bazi ribljeg  mehura. Budući da se on u tom procesu kratko koristi, svega nekoliko minuta, nije naveden među sastojcima. 

5. Crveni slatkiši

U crvenim poslasticama i hrani koja je obojena crvenom bojom velika je šansa da se nalaze životinjski sastojci. Crvena boja dobija se od mrtvih zdrobljenih insekata koji se mešaju s natrijum karbonatom ili amonijakom i stvaraju onu divnu crvenu boju.

6. Sos vorčester

Koristimo ga za mnoga jela i pića (pa i za Bladi Meri), a pravi se od inćuna.

7. Sok od pomorandže

Neki sokovi od pomorandže sadrže omega 3 masne kiseline koje se dobijaju od ribljeg ulja.  Stručnjaci savetuju da obavezno treba čitati sastav na pakovanjima soka, a najbolje je napraviti domaći sok od ceđenih pomorandži.

Pogledajte i Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

8. Žitarice za doručak

Na tržištu je puno žitarica koje konzumiramo za doručak, a koje u svom sastavu imaju želatin. Važno je čitati sastojke na kutiji.

9. Gotova testa za pite

Često u svom sastavu ova testa sadrže svinjsku masnoću, a ne puter. Ona je jefitnija i ima duži rok trajanja.

10. Pesto

Osim bosiljka i pinjola ovaj umak sadrži dve vrste sira Pecorino Romano i Grana Padano. Kako smo već spomenuli, za njihovu izradu se koristi sirilo koje se dobija iz želuca jagnjadi i teladi.

Pogledajte i Pesto sos od bosiljka

11. Miso supa

Ova supa se većinom pravi od dašija, koji se dobija višesatnim namakanjem, odnosno kuvanjem (ispod razine ključanja) kombu algi s fermentisanom tunom ili komadićima sušenih sardina ili šitaki pečurkama. Daši ovoj kao i drugim japanskim supama daje onaj zamaman i specifičan ukus. Ali, nije pogodan za one koji ne konzumiraju ribu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: telegram.hr