Za pripremu ovog kolača najbitnije je da se pridržavate uputstva za pripremu kolača i sigurno će vam biti kolač fantastičan. Gotovo sve sastojke već imate u svojoj kuhinji, potrebno je samo malo vremena i umeća.
Sastojci
Za biskvit:
- 1 jaje
- 200 g šećera
- 1 vanil šećer
- 2 dcl mleka
- 100 g mlevenih oraha
- 1 dcl ulja
- 200 g brašna (glatko)
- 1/2 praška za pecivo
Krem:
- 3,5 dcl mleka
- 1 puding od vanile
- 4 velike kašike šećera
- 150 g maslaca
- krupno seckani orasi za posipanje
Priprema:
U celo jaje stavimo šećer, vanil šećer pa postepeno dodajemo mleko uz konstanto mešanje.
Ovo je u stvari najteži i najbitniji deo recepta. Dodajte prvo manje od pola decilitra mleka i dobro mešajte oko tri minuta, pa tek onda izlijte ostatak. Zatim dodajete orahe, i mešajući odmah dodajete ulje, pa opet sve zajedno dobro izmešajte oko 2 minuta. Zatim dodajete brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo. Mešate par minuta dok smesa ne postane malo gušća od one za palačinke.
Zatim pleh premažete sa malo maslaca i pobrašnite, a višak brašna otresite, pa sipajte u prethodno umiksanu smesu za biskvit. Pečete na 170 C 25 minuta. Pleh je dimenzije 35×20. Ako je vaš pleh većih dimenzija, postoji mogućnost da će se previše raširiti i on neće ispasti ovako kao meni u receptu.
Krema je jako jednostavna za pripremu ali jako ukusna. U lonac stavite više a u šoljicu manje hladnog mleka, kako je navedeno gore u popisu sastojaka.
Zatim u šoljicu stavite 1 standardni instant puding od vanilije, na kojem piše da je predviđen za pripremu sa pola litre mleka. (vi znači ne stavljate pola litre nego se držite popisa sastojaka), zatim stavite šećer, pa dobro promešajte.
Mleko u loncu zakuvajte i odmah stavite mešavinu sa pudingom iz šoljice uz konstatno mešanje. Kuvajte kratko oko 1 minut. Brzo se stisne. Bitno za napomenuti je da odmah mešate kada sipate iz šoljice mešavinu sa pudingom, bez čekanja.
Odmah sipati preko biskvita i posipati sa krupno seckanim orasima, bademima, lešnicima ili jednostavno naribajte malo čokolade za kuhanje.
Ohladiti barem dva sata i kolač je gotov i možete ga poslužiti. Kolač je zaista čudnovato ukusan a koristili ste malo sastojaka koje većina domaćica uvek ima kod kuće.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom