Naš starinski kolač, čuvena lenja pita, u novom izgledu i ukusu.  Dodajte samo jedan sastojak kao što je čokolada i dobićete fenomenalan kolač kojem niko ne može da odoli.

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade (može i 5 kašika kakaoa umesto čokolade)
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli
  • malo ruma (može i bez)
  • mleko (oko 1,5 dcl)

Priprema:

U posudu sjedinite margarin i šećer i umutite. U posudi gde ste odvojili pola kilograma brašna sipajte kakao ili čokoladu, rum, prašak za pecivo i malo soli. Izmešajte.

U umućen šećer i margarin dodajte tu smesu sa brašnom i polako dodaje mleko. Sipajte mleka dovoljno da se umesi lepo srednje čvrsto testo.

Pazite da ne sipate previše mleka, jer masa treba da bude meka, ali ne previše retka. Najbolje je prvo malo umutiti mikserom a onda rukama oblikovati čvrsto testo.

Nakon što ste dobili lepu čvrstu smesu stavite je u frižider da se rashaladi, dok vi pripremate fil od jabuka.

Fil:

  • oko 1 kg kiselih jabuka
  • 2-4 kašike šećera (ako volite slađe stavite više šećera)
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • malo džema (šipak, kajsije, šljive)
  • vanilin šećer
  • cimet (može i vanila)

Jabuke operite, oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Narendane jabuke pošećerite, možete da ih isprskate i sa malo limuna da ostanu lepe boje.

Potom dodajte vanilu, cimet i sve dobro izmešajte. Stavite ih u šerpu i na laganoj vatri kuvajte dok ne omekšaju. Nakon što su jabuke gotove dodajte 2,3 kašike džema.

Testo izvadite iz frižidera i podelite na dva dela. Prvi deo rastanjite i stavite u pleh (koji ste obložili pek papirom), pa na nekoliko mesta možete malo da izbušite viljuškom , zatim stavite jabuke, pa drugi deo testa koji ste takođe rastanjili (debljina oko pola centimetra). Kad ste stavili i drugi deo testa takođe i njega malo bocnite viljuškom.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok gornja kora ne bude hrskava, pa smanjite temperaturu i još malo dopecite. Nakon toga pokušajte čačkalicom da li je kolač pečen, ukoliko kad bocnete kolač čačkalica ostane suva kolač je pečen, a ukoliko se testo lepi znači da nije još gotovo.

Nakon toga pečenu lenju pitu izadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Potom pitu isecite po želji i možete je posuti šećerom u prahu i rendanom čokoladom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs