Lepo vreme je stiglo i treba nam nešto što će nam pomoći da izdržimo vrućine. Mi vam predlažemo da napravite domaći sladoled koji je uvek dobro rešenje za sunčane dane. Probudite kreativnost u sebi i počnite proces rashlađivanja na vreme uz par ukusnih recepata.

Kremasti sladoled od banane 

Da li ste znali da je domaći sladoled moguće napraviti od samo jednog sastojka? Čarobni sastojak su banane, a količina banana neophodna za pravljenje sladoleda zavisi od toga koju količinu sladoleda želite da napravite.

Priprema:

Banane isecite na kolutove i stavite u jednu posudu. Posudu držite u zamrzivaču dok se voće ne smrzne. Smrznute banane izmutite u blenderu, mikseru ili sličnoj spravi. Budući da će se banane lepiti, s vremena na vreme, moraćete ih promešati.

Dobijenu kremastu smesu stavite još neko vreme u zamrzivač. Kada se smesa dovoljno ohladi vaš sladoled je spreman. Ukoliko želite, u smesu možete u baciti još neki sastojak za bogatiji ukus.

Sladoled od jagoda

Sastojci:

150ml mleka

kesica šlag krema od jagoda

2dl kiselog mleka

čaša od 2dl šećera

čaša od 2dl jagoda

Priprema:

Sipajte hladno mleko i šlag krem od jagoda u multipraktik i mutite oko tri minuta. U smesu dodajte kiselo mleko, šećer i jagode. Sve zajedno izmešajte, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se smesa zamrzne, domaći sladoled od jagoda je spreman za posluženje.

Sladoled od čokolade

Sastojci:

jedan litar mleka,

100g šećera,

osam žumanaca,

200g čokolade za kuvanje,

slatka pavlaka ili malo šlaga.

Priprema:

Mikserom umutite žumanca sa šećerom, a potom istopite čokoladu. Mleko zagrevajte dok ne proključa. Kada proključa dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Nastavite da mešate i zagrevate smesu još 2 do 3 minuta, zatim polako uz stalno mešanje u smesu dodajte i umućena žumanca.

Skinite smesu sa šporeta i još malo je umutite mikserom. Umućenu smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (30 do 40 minuta). Nakon što ponovo skinete smesu sa šporeta izmiksajte je još malo kako bi bila rastresitija i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Pre posluživanja čokoladni sladoled možete ukrasiti slatkom pavlakom ili šlagom.

Sladoled sa jogurtom

Sastojci:

litar jogurta

3 čaše šećera

2 čaše mleka

1 kisela pavlaka

200g šlaga

Priprema:

U posudu sipajte jogurt i šećer. U drugoj posudi umutite šlag sa mlekom i dodajte pavlaku. Te dve smese sastavite i promešajte. Ukoliko želite da napravite voćni sladoled u smesu možete dodati i voće po vašem izboru. Smesu stavite u zamrzivač da se zaledi.

Sladoled od vanile

Sastojci:

300g šećera

2 kesice vanilin šećera

3 jajeta

500ml mleka

kašika ekstrakta od vanile

200g šlaga

Priprema:

Umutite jaja sa vanilin šećerom i šećerom tako da dobijete penastu smesu. Mleko zagrejte da provri i ostavite ga da kuva još desetak minuta. Vrelim mlekom prelijte penastu smesu.

Vratite smesu na šporet i povremeno mešajući sačekajte da provri. Kada smesa provri dodajte ekstrakt vanile, promešajte i ostavite da se ohladi. Umutite šlag i kada se smesa malo ohladi dodajte ga u nju.

Ostavite smesu u zamrzivač na 2 sata. Kada je izvadite izmiksajte kako biste razbili led i dobili kremastu smesu. Potom je vratite u zamrzivac na 3 sata i ponovo izmikasajte. Na kraju ostavite u zamrzivač da se zaledi.

Kada je vaš domaći sladoled pripremljen i poslužen, želimo vam prijatan obrok.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: toposiguranje.rs