Francuski krem tart ili u originalu Clafoutis je poslastica iz Francuske. Ukusna je i kremasta, a i jednostavna za pravljenje.
U originalu se pravi sa crnim trešnjama, ali nije neuobičajeno da se koristi i drugo voće. Kada se pravi sa trešnjama recept nalaže da se trešnje ne čiste od koštica. Postoje dva objašnjenja za tu praksu. Jedno je da kada su trešnje cele onda ne ispuštaju svoj sok u kolač. Drugo kaže da koštice trešanja prilikom pečenja puštaju određeno hemisko jedinjenje koje kolaču daje bademast ukus.
U suštini oba razloga su opravdana, a sem toga i u našim krajevima domaćice često prave recimo pitu sa višnjama sa košticama koje obično zovu pita pljuckavica.
Potrebno:
400 g zrelih trešanja (ili drugog voća prema sezoni)
4 jaja
150 g brašna
150 g maslaca
200 ml mleka
120 g šećera
1 štapić vanile ili estrakt vanile
1 šolja likera od višanja, cherry brandy, ruma ili slično
Priprema:
Voće namočiti u cherry brandy, liker od višanja, rum ili slično. Najbolje je da odstoji barem 1 sat.
Posudu za pečenje namazati maslacem, veća količina nego obično. Dodati trešnje i rasporediti ih po dnu.
Dodati jaja u veću posudu i samo lagano sa mutilicom umutiti na kratko. Zatim dodati brašno i nastaviti mešati sa mutilicom. Nikako mikserom! Treba dobiti smesu bez grudvica.
Dodati otopljeni maslac koji se malo ohladio, dakle ne sme biti vruć. Nastaviti mešanje sa mutilicom, na kraju treba dobiti finu glatku smesu.
Sada dodati mleko i na kraju šećer i nastaviti mešati. Zatim dodati štapić vanile i promešati. Polako preliti preko voća.
Staviti da se peče u već zagrejanu rernu na 200°C 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 170°C i nastaviti peći još 15 minuta. Proveriti čačkalicom ako se testo ispeklo u sredini, tako da vam ne ostaje na čačkalici testa.
Na kraju izvaditi i dodati par komadića maslaca i vratiti u rernu još 5 minuta.
Kad je gotovo, ostaviti da testo malo „padne“, seći tek kada je potpuno hladno. Posuti običnim šećerom ili šećerom u prahu. Poslužite uz sladoled od vanile.
Izvor: Escape magazin
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem