Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neodoljiva poslastica: Hrskavi kolač sa šljivama

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Neodoljiva poslastica: Hrskavi kolač sa šljivama

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uživajte u sezoni šljiva i ovom ukusnom kolaču.

Sastojci:

Za testo:

300 g glatkog brašna

200 g putera

100 g šećera u prahu

2 jaja

2 kašičice vanilin šećera

malo rendane limunove kore i 2 kašičice praška za peciv

Za nadev:

1 kg šljiva

100 g piškota

2-3 kašike džema od šljiva

50 g keksa

180 g slatke pavlake

30 g šećera

2 jaja

kašičica vanilin šećera

Za posipanje:

100 g mlevenih oraha

150 g putera

100 g glatkog brašna

130 g šećera

pola kašičice cimeta

2 kašičice vanilin šećera

Priprema:

1. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, puter, vanilu, jaja, rendanu limunovu koru i rukama zamesite glatko testo. Napravite loptu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru, oko 30 minuta.

2. Testo premestite u kalup obložen masnim papirom, dobro utapkajte prstima po dnu i izvucite mali obruč uz ivicu. Tanko premažite džemom i pospite keksom i piškotama koje ste prethodno samleli u blenderu ili izmrvili oklagijom.

3. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i rasporedite po testu, najbolje od oboda prema sredini. U posudu sipajte slatku pavlaku, dodajte šećer, jaja i vanilin šećer, mikserom umutite krem i prelijte preko šljiva.

4. Mlevene orahe pomešajte s brašnom, šećerom, puterom, cimetom i vanilom, pa rukama napravite krupnije mrvice. Rasporedite preko šljiva i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Pospite šećerom u prahu, ohladite i servirajte sa šlagom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti