Kremast, sočan kolač kog obožavaju sve generacije.

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa

Mutite kao klasični patišpanj, prvo šne od belanaca, pa dodajte žumanca, a zatim prethodno pomešano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Pecite na 200 stepeni dok biskvit ne počne da se osvaja od ivica.

Sirup za prelivanje biskvita:

400 ml vode i 200 g šećera ukuvajte na ringli poput sirupa ali da ne bude previše gusto, pa prelijte biskvit i ostavite sa strane.

Fil:

U 2 šoljice mleka sipajte 9 kašika brašna i umutite. Na ringlu stavite 500 ml mleka i 9 kašika šećera i pre nego provri dodajte pomešano mleko i brašno i dodajte vanilin šećer. Mešajte neprekidno na srednjoj vatri dok ne postane gust fil, zatim ohladite.

Savet: Obavezno nakon što skinete fil sa ringle, premutite ga dobro mikserom da dobijete glatku masu.

Posebno umutite 250g putera i ddajte kašiku po kašiku prohlađenog belog fila u puter. Bitno je da ne bude vruć. Izravnajte fil preko biskvita.

Glazura od čokolade:

Stavite 6 kašika slatke pavlake na ringlu i 100 g čokolade i mešajte dok se ne otopi. Prelijte preko belog fila.

Ostavite u frižideru minimum 2 sata a potom secite na kocke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs