Ovo morate obavezno da probate.
Sastojci za koru:
- 7 belanaca
- 200 g šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 2 kašike prezli
- 2 kašike brašna
- 250 g seckanih oraha
- plus 250 g čokoladnog krema
Sastojci za fil:
- 7 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 7 kašika mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 1 želatin
- 50 ml vode
Još:
- 250 g petit keksa
- 150 ml skuvane kafe zaslađene kašičicom šećera
- malo čokolade za ukrašavanje.
Priprema:
Propržite orahe najbolje u teflonskom tiganju, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade. Iseckati ih nožem. U pleh veličine 35 x 25 cm pospite te pečene, seckane orahe preko papira za pečenje. Ulupajte belanca sa šećerom u čvrst sneg dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte prezle, mlevene orahe i brašno, pa izmešajte varjačom.
Ravnomerno rasporedite smesu preko seckanih oraha i stavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta. Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite čokoladnim kremom dok je kora još topla. Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite fil.
Ulupajte žumanca sa šećerom i mlekom. Stavite na paru da se kuva i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi. Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.
Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se umutila, jer dužim mućenjem slatka pavlaka postaje sve gušća.
Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrejte ga i mešajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mešajte da se sjedini sve.
Stavite na koru pola krema, pa umačite keks u kafu i poređajte preko fila.
Preko keksa stavite drugi deo krema pa narendajte čokoladu preko. Ohladite u frižideru pa posluzite.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem