Ovo morate obavezno da probate.

Sastojci za koru:

  • 7 belanaca
  • 200 g šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike brašna
  • 250 g seckanih oraha
  • plus 250 g čokoladnog krema

Sastojci za fil:

  • 7 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 7 kašika mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 želatin
  • 50 ml vode

Još:

  • 250 g petit keksa
  • 150 ml skuvane kafe zaslađene kašičicom šećera
  • malo čokolade za ukrašavanje.

Priprema:

Propržite orahe najbolje u teflonskom tiganju, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade. Iseckati ih nožem. U pleh veličine 35 x 25 cm pospite te pečene, seckane orahe preko papira za pečenje. Ulupajte belanca sa šećerom u čvrst sneg dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte prezle, mlevene orahe i brašno, pa izmešajte varjačom.

Ravnomerno rasporedite smesu preko seckanih oraha i stavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta. Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite čokoladnim kremom dok je kora još topla. Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite fil.

Ulupajte žumanca sa šećerom i mlekom. Stavite na paru da se kuva i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi. Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.

Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se umutila, jer dužim mućenjem slatka pavlaka postaje sve gušća.

Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrejte ga i mešajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mešajte da se sjedini sve.

Stavite na koru pola krema, pa umačite keks u kafu i poređajte preko fila.

Preko keksa stavite drugi deo krema pa narendajte čokoladu preko. Ohladite u frižideru pa posluzite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stil/Brzikolaci.com