Torta sa belom čokoladom i jagodama koja se topi u ustima.
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g keksa
- 120 g rastopljenog putera
- prstohvat soli
Za fil:
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
- limunova kora
- 2 jajeta
- 2 kašike kukuruznog skroba
- vanilin šećer
- 150 g bele čokolade
- 300 ml šlaga (nezaslađenog)
- 500 g jagoda
Za glazuru:
- 70 ml šlaga (nezaslađenog)
- 150 g bele čokolade
Priprema:
Pomešajte mleveni keks, so i rastopljeni puter. Dobro sjedinite, pa dno kalupa (prečnika 24 cm) obložite pek papirom i sipajte smesu. Lepo rasporedite.
Za fil: U šerpu sipajte mleko, kašiku šećer i koricu limuna. Stavite da provri. U međuvremenu, u drugoj posudi pomešajte jaja, drugu kašiku šećer i vanilin šećer, pa umutite. Dodajte skrob i nastavite da mutite. Zatim sipajte provrelo mleko koje i žicom sjedinite. Sipajte opet u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, konstantno mešajući, a zatim dodajte belu čokoladu i kuvajte dok se ne otopi. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Jagode isecite na tanje kriške i obložite ivice kalupa (kao na slici).
Umutite ohlađeni prvi fil, pa postepeno dodajte umućenu slatku pavlaku i posle prvog dodavanja opet umutite, a posle špatulom sjedinite. Sipajte preko biskvita polovinu prvog fila i lepo rasporedite. Preko stavite sitnije iseckane jagode, pa drugi polovinu fila. Stavite u frižider na 5-6 sati.
Za glazuru: Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko kolača. Stavite u frižider na 2 sata. Ukrasite preostalim jagodama.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus