1. Pomešajte slatku pavlaku, mleko, so i ¼ šolje šećera u srednje dubokoj šerpi. Dodajte sastrugan štapić vanile ili ekstrakt.


Sastojci:

1½ šolje slatke pavlake

1 šolja punomasnog mleka

Prstohvat soli 

½ šolje šećera 

½ štapića vanile (podeljen po dužini), ili 1 kašičica ekstrakta vanile

5 velikih žumanca

2 kašičice instant espreso praha

80 g crne čokolade

2. Pustite da se smesa dobro zagreje (ne da proključa), i mešajte dok se ne rastopi šećer pa sklonite sa vatre.

3. Ako ste koristili štapić vanile poklopite šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta.

4. Umutite žumanca i preostalu ¼ šolje šećera srednjom jačinom, oko 2 minuta. 

5. Postepeno mutiti toplu kremastu mešavinu, a zatim umutiti žumanca sa preostalom krem smesom. 

6. Kuvajte smesu na srednje jakoj vatri, mešajući neprestano drvenom kašikom, 2-3 minuta.

7. Preručite krem u činiju.

8. Dodajte espresso prah da se rastvori. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. 

9.  Kada je krem ohlađen, postepeno dodajte čokoladu i mešajte dok sladoled ne postane prošaran.

10. Stavite u zamrzivač, pa služite.