Mediteranski način ishrane nadaleko je poznat kao najzdraviji, a prema naučnim istraživanjima, ukoliko primenite lekcije Italijana o ishrani, možete živeti i do tri godine duže. Hrana je sastavni deo njihovog života i dosta ulažu u kvalitetne obroke.
Ono što je tipično za Italijane je da vode jako zdrav i balansiran način života. Posmatrano kroz brojke, samo devet odsto populacije ima problema s gojaznoću i povezanim bolestima. Kao što rekosmo, osnovni trik je u balansu, a i u manjim porcijama. Dakle, Italijani jedu češće i manje.
Još jedan trik leži u konzumiranju sveže i sirove hrane. Na italijanskoj trpezi uvek mora biti sveže ribe, povrća, pre svega paradajza, zatim paste, začina, maslinovog ulja i limuna. Italijanski doručak je sasvim različit od američkog ili engleskog i praktikuje se manja porcija. Doručak je obično lagan: kappućino (kafa i mleko), brioš (slatki kolač), ili jednostavni espreso (crna-mala-jaka kafa) i kroasan.
Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da se u Italiji troši mnogo više novca na hranu nego u ostalim zemljama, pre svega, kvalitetnu hranu, koja je obično zdravija i sadrži manje nezdravih masnoća i šećera.
I ono što je na kraju treba istaći je da Italijani vole da jedu u društvu. Kako tvrde, tako svaki obrok postaje ukusniji. Pored toga što ćete biti srećniji, manje ćete i pojesti, a Italijani se time vode skoro svaki dan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor:najboljeizitalije.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem