Ako ste mislili da put ka zdravlju i lakšem gubitku kilograma podrazumeva potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane, prevarili ste se.

Potrebu organizma za ugljenim hidratima možete zadovoljiti izborom zdravijih namirnica.

1. Pasulj

Pasulj sadrži veliku količinu korisnih vlakana i malo šećera. Oko 30 grama pasulja sadrži ukupno 7 grama ugljenih hidrata, od čega 2 grama su vlakna.

Pogledajte i 5 razloga da češće jedete beli pasulj

2. Bundeva

Ovo povrće sadrži mali procenat ugljenih hidrata i jako je hranljivo. Šolja kuvane bundeve ima blizu 22 grama ugljenih hidrata, od čega više od 6 grama vlakana.

Pogledajte i 8 dobrih razloga da jedete bundevu

3. Ovsene pahulje

Poseban tip vlakana u ovsenim pahuljama utiče pozitivno na zdravlje srca, reguliše težinu i snižava holesterol.

4. Kokice

Jedna šolja kokica ima 6 grama ugljenih hidrata i svega 31 kaloriju. Važno je da ne koristite mnogo ulja prilikom pripreme i ne preterate kada solite ukusne grickalice.

Pogledajte i Kokice ne goje - mit ili istina?

5. Kinoa

Ne samo da u šolji skuvane kinoe ima 5 grama vlakana, već im i dosta proteina. Kinoa sadrži i devet esencijalnih amino kiselina, koje organizam ne može sam da proizvede pa je važno da ih unesemo putem ishrane.

6. Sladak krompir (batat)

Sve vrste krompira su odline riznice vlakana, ali sladak krompir sadrži i korisne karotenoide poput bundeve. Pored toga, batat ima dosta vitamina C, proteina i kalijuma.

7. Banane

Jedna banana srednje veličine sadrži 3 grama vlakana i veliku količinu vitamina B6.

Pogledajte i Banana - voće, poslastica, lek...

8. Borovnice

Bilo koja vrsta bobičastog voća sadrži dosta vlakana i antioksidanata. Među najzdravijim bobicama su svakako borovnice, a šolja ovih ukusnih plodova ima 84 kalorije.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: huffingtonpost.com