Sokovi iz sirovog pilećeg mesa najodgovorniji su za trovanja hranom. Kako objašnjavaju naučnici, upravo te tečnosti plodno su tlo za razmnožavanje bakterija. Prisutnost kampilobaktera – grupe bakterija koja najčešće uzrokuje trovanje hranom – povećava se uz pomoć sokova iz sirove piletine.

Ta tečnost idealna je okolina za razmnožavanje bakterija pa je zato, upozoravaju naučnici, veoma važno čistiti radne površine tokom i nakon pripremanja piletine.

Pogledajte i Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?

Naučnici s britanskog Instituta za ispitivanje hrane istraživali su sokove koji nastaju tokom odmrzavanja piletine, a otkrili su da su upravo te tečnosti plodno tlo za razmnožavanje kampilobaktera.

"Otkrili smo da tečnosti iz piletine lako prijanjaju uz radne površine, odnosno bakterije lako prijanjaju površinama na kojima pripremamo hranu. Na taj način stvoreni su svi uslovi za razmnožavanje kampilobaktera", pojasnila je Helen Braun, vođa istraživanja.

Upravo zbog toga radne površine treba dobro očistiti. Problem je to što su takve vrste bakterija vrlo otporne na uobičajena sredstva za čišćenje, pa se na površinama mogu duže vreme zadržavati. Verovatno je to razlog čestog trovanja hranom koje u najvećem broju slučajeva uzrokuje upravo kampilobakter.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr