Iako se često izostavlja iz dijeta i tretmana čišćenja organizma, meso nije nezdrava namirnica. Naravno, sve zavisi od toga na koji način ga prirpemamo i u kojim količinama uživamo u njemu.
Pročitajte zašto meso ne bi trebalo da ga preskačete u svakodnevnoj ishrani.
1. Meso je izuzetno hranljivo – Kvalitetno, neprerađeno meso je jedna od najhranljivijih namirnica na svetu. Na primer, porcija od sto grama govedine sadrži visoke količine vitamina B12, B3, B6, gvožđa, cinka, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi. Vitamini B su esencijalni za zdravlje, pogotovu mentalno.
Pogledajte i Napravite savršenu Bečku šniclu
2. Meso sadrži visoko kvalitetan protein, krucijalan za pravilno funkcionisanje mišića i kostiju. Proteini su produžeci aminokiselina, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi i mora da ih dobija kroz ishranu. Postoji 9 aminokiselina koje su neophodne čoveku, a životinjsko meso ih sadrži sve.
3. Meso ne povećava rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Glavni razlog za ove tvrdnje je što je meso bogato zasićenim mastima. Međutim, savremene studije ukazuju na to da ne postoji nikakva naznaka da ove masti podižu “loš” holesterol, niti da izazivaju srčana oboljenja. Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa
4. Meso osigurava stabilan nivo šećera zahvaljujući svom visokom nivou proteina. Ovo je izuzetno važno za sprečavanje dijabetesa. Takođe osigurava stabilan nivo energije i stvara osećaj sitosti između obroka, tako da ne možete doći u iskušenje da posegnete za grickalicama. Lako se možete izboriti sa željom za slatkim ukoliko povećate unos mesa.
Pročitajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane
5. Na kraju, evolucija nam je omogućila da budemo svaštojedi. Od položaja zuba, do digestivnog sistema, ne postoji ništa što ne ide u prilog i konzumaciji mesa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: svetlepote.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus