Začini nisu samo dodatak jelima, oni su takođe neprocenjiv lek za naš organizam, a neke začine možete uzgajati u svojoj kuhinji jer se lako prilagođavaju vremenskim uslovima i nisu zahtevni.
1. Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor gvožđa i vitamina A. Možete ga dodati u salate po želji i testeninu.
Pogledajte i Začini - za ukusnija jela i bolje zdravlje
2. Kadulja
Magična kadulja nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listiće kadulje i pravite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osetljivim zubnim mesom, upaljenim grlom ili bolnim sinusima.
Dodajte sveže listiće kadulje u sos kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivni ukus i miris.
3. Korijander
Podstiče izbacivanje teških metala iz tela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želudačne tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smutije, a možete i napraviti napitak od suvih semenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.
Pogledajte i 3 moćna začina koja bi trebalo često da jedete
4. Crveni zdravac
Povećava imunološki odgovor tela i njegovu sposobnost da se regeneriše i unosi kiseonik u ćelije. Čaj od crvenog zdravca često piju osobe koje su primale hemoterapiju. Osušite cvetove i 8 grama prelijte s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji 20 minuta i popijte nezaslađeni napitak.
5. Matičnjak
U našim krajevima često se pre spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno deluje na organizam i živčani sistem.
Međutim, sitno naseckane sveže listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak testo za kolače i mafine. Matičnjak pomaže u lečenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.
Pogledajte i Kako najbolje iskoristiti začinske biljke
6. Peršun
Za uzgajanje peršuna trebaće vam mali improvizovani vrt na terasi. Ovaj začin odličan je za imunološki sistem, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti iz tela, leči živčani sistem i jača kosti. Takođe je sjajan osveživač daha.
Koristite ga svežeg u supama, rižotima, sosovima, varivima, salatama. Ubacite ga u jela 5 minuta pre kraja kuvanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta lekovitih svojstava.
Pogledajte i Čudesni peršun - začin, lek i saveznik u nezi lepote
7. Ruzmarin
Sadrži kafeinsku i ruzmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s lekovitim delovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha.
Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja a biće odličan dodatak pečenom povrću poput krompira ili batata.
Pogledajte i Čudesni ruzmarin - za opuštanje, bolje pamćenje, protiv nadimanja
8. Menta
Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađena. U sebi ima nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno deluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, gorušicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina.
Uvek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta "nametljiva" i invazivna i brzo raste. Dodajte ju u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u šejkove ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih praviti čaj.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem