Šargarepa je mnogo više od namirnice koja svojom bojom i ukusom ulepšava jela. Evo zašto bi trebalo češće da pravite i pijete sok od ovog lekovitog povrća.
Koristan je za jetru
Šargarepa poboljšava rad jetre i pomaže telu da lakše izbaci otrove.
Deluje preventivno na pojavu tumora
Velike količine karotenoida sadržane u šargarepi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primer, grlića materice i debelog creva.
Smanjuje holesterol
Šargarepa sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih telo izbaci kao otpad.
Poboljšava vid
Šargarepe sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.
Pročitajte i Namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe
Poboljšava kvalitet kože
Upravo velike količine vitamina A, čine da šargarepa deluje kao štit za kožu i sprečava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je šargarepa delotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.
Daje energiju
Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.
Pogledajte i Domaći energetski kolačići od 3 sastojka
Poboljšava kvalitet zuba
Šargarepa sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva sprečavaju štite koren zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu beli.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zena.blic.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem