Šargarepa je mnogo više od namirnice koja svojom bojom i ukusom ulepšava jela. Evo zašto bi trebalo češće da pravite i pijete sok od ovog lekovitog povrća.

Koristan je za jetru

Šargarepa poboljšava rad jetre i pomaže telu da lakše izbaci otrove.

Deluje preventivno na pojavu tumora

Velike količine karotenoida sadržane u šargarepi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primer, grlića materice i debelog creva.

Pogledajte i Čudotvorni domaći lek - štiti od raka i čuva zdravlje srca

Smanjuje holesterol

Šargarepa sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih telo izbaci kao otpad.

Poboljšava vid

Šargarepe sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.

Pročitajte i Namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe

Poboljšava kvalitet kože

Upravo velike količine vitamina A, čine da šargarepa deluje kao štit za kožu i sprečava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je šargarepa delotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.

Daje energiju

Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.

Pogledajte i Domaći energetski kolačići od 3 sastojka

Poboljšava kvalitet zuba

Šargarepa sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva sprečavaju štite koren zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu beli.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zena.blic.rs