Ne garantujemo da ćete ovom sadnjom uspeti da dobijete plodove limuna, ali ćete svakako dobiti dekorativnu biljku koja može da vam ulepša radni prostor ili sobu. Ne samo plod limuna, već i njegovo lišće, poseduje onaj fini egzotični kiselkasti miris. Limun u saksiji je mala zanimacija koja zahteva zaista minimalan trud, a ako imate barem jedan limun u kući, možete isprobati ovu kreativnu ideju.
Pogledajte i Kako da uzgajate nar kod kuće
Za uzgoj limuna u saksiji će vam biti potrebno sledeće:
- svež, organski limun
- zemlja za cveće
- saksija za cveće ili neka druga dekorativna posuda
- kamenčići
- voda
- papirni ubrus
Pogledajte i Evo kako najlakše da uzgajate đumbir kod kuće
Proces pripreme kako bi vam limun u saksiji narastao je sledeći:
Izdvojite određenu količinu semenki iz limuna. Semenke sačuvajte u jednu posudicu. Kada ste obezbedili dovoljnu količinu semenki, potopite ih u vodu i ostavite ih da stoje natopljene oko 2-3h. Potom ih nežno izvadite iz vode i ostavite na papirnom ubrusu da se osuše.
Pošto će opna semenke potpuno da omekša pod uticajem vode, nežno uklonite spoljašnji deo semenke (tvrdi) kako bi unutrašnjost semenke ostala gola. Zatim tako očišćenu semenku vratite ponovo u vodu kako bi bila spremna za sadnju.
Pripremite zemlju tako što ćete je staviti u saksiju koju ste namenili ovoj upotrebi. Potom, nežno uzimajte semenke i slažite ih na zemlju, koju ćete pokvasiti kako bi semenka lakša izrasla.
Pogledajte i Kako da uzgajate mladi luk u svom domu tokom zime
Prekrijte semenke sa sitnim kamenjem (možete kupiti i ono ukrasno ukoliko volite), i postavite je na neko toplo i sunčano mesto kako bi svaki limun imao priliku da isklija.
Nakon određenog vremena (u zavisnosti od sunca i toplote) primetićete kako svaka biljčica limuna pronalazi svoj put.
Nemojte zaboraviti da redovno zalivate vaš limun u saksiji, kako bi mogao lepo da raste i napreduje. Poželjno je da ga zadržite na sunčanom i toplom mestu. Možda nećete dobiti plodove, ali sigurno ćete dobiti izuzetno dekorativnu saksiju sa lepom biljkom. Ukoliko vam limun baš naraste, pokušajte da ga presadite u više saksija, dajte mu prostor da diše, ko zna, možda vas nagradi plodovima jednog dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: mojrucnirad.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom