Sezona gripa i prehlada uveliko traje. Ako osetite prve simptome, bilo da je reč o grebuckanju u grlu, kašlju, kijavici ili povišenoj temperaturi, ne morate odmah da trčite u apoteku, već kod kuće napravite pastile za grlo.

Njihovu osnovu čine limun, med i đumbir, sveto trojstvo prirodnih boraca protiv prehlade. Limun je prvi saveznik u borbi protiv virusa. Krcat je vitaminom C koji nas štiti od najrazličitijih bolesti, pa ga s

pravom možemo nazvati superhranom. Osim toga, on sadrži i folnu kiselinu, vitamine, kalijum,

kalcijum, magnezijum, pa je prava riznica prirodnih boraca protiv prehlade i gripa. 

Pročitajte i Budite oprezni: Ova hrana pogoršava bolove u grlu

Domaće pastile protiv bolova u grlu

1 šolja (200 ml) šećera

1/2 šolje vode

1 kašika soka od limuna

1 kašika meda

1 kašičica rendanog đumbira

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

U šerpicu sipajte šolju šećera i pola šolje vode, kašiku sveže ceđenog limunovog soka i jednu kašiku meda. Zatim dodajte pola kašičice mlevenog đumbira i mleveni karanfilić. Pojačajte vatru sve dok mešavina ne proključa, a zatim dobro promešajte. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi

15–20 minuta. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa kašičicom od sirupa formirajte male pastile. Kada se pastile ohlade, pospite ih šećerom u prahu i čuvajte u tegli.

Pogledajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir

Med kao imunostimulans jeste nezamenljiva prirodna hrana. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih elemenata

krvi, uključujući crvena i bela krvna zrnca. Ova bela su, inače, posebno važna kad napadnu

virusi jer „proždiru“ neprijatelja i tako štite organizam.

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i

slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. U domaćim pastilama on oblaže bolno grlo i olakšava peckanje i neprijatan osećaj pri gutanju. Đumbir je poznat po tome što ubrzava cirkulaciju,

zagreva i pomaže da preguramo prehladu u početnoj fazi. On takođe umanjuje bolove u mišićima, a podržava i imunosistem u borbi protiv infekcija. Karanfilić poseduje eugenol, aktivnu komponentu

koja ima protivupalna i antibakterijska svojstva, pa je sjajan dodatak slavnoj lekovitoj trojci.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Blic žena