Sezona gripa i prehlada uveliko traje. Ako osetite prve simptome, bilo da je reč o grebuckanju u grlu, kašlju, kijavici ili povišenoj temperaturi, ne morate odmah da trčite u apoteku, već kod kuće napravite pastile za grlo.
Njihovu osnovu čine limun, med i đumbir, sveto trojstvo prirodnih boraca protiv prehlade. Limun je prvi saveznik u borbi protiv virusa. Krcat je vitaminom C koji nas štiti od najrazličitijih bolesti, pa ga s
pravom možemo nazvati superhranom. Osim toga, on sadrži i folnu kiselinu, vitamine, kalijum,
kalcijum, magnezijum, pa je prava riznica prirodnih boraca protiv prehlade i gripa.
Pročitajte i Budite oprezni: Ova hrana pogoršava bolove u grlu
Domaće pastile protiv bolova u grlu
1 šolja (200 ml) šećera
1/2 šolje vode
1 kašika soka od limuna
1 kašika meda
1 kašičica rendanog đumbira
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
U šerpicu sipajte šolju šećera i pola šolje vode, kašiku sveže ceđenog limunovog soka i jednu kašiku meda. Zatim dodajte pola kašičice mlevenog đumbira i mleveni karanfilić. Pojačajte vatru sve dok mešavina ne proključa, a zatim dobro promešajte. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi
15–20 minuta. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa kašičicom od sirupa formirajte male pastile. Kada se pastile ohlade, pospite ih šećerom u prahu i čuvajte u tegli.
Pogledajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir
Med kao imunostimulans jeste nezamenljiva prirodna hrana. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih elemenata
krvi, uključujući crvena i bela krvna zrnca. Ova bela su, inače, posebno važna kad napadnu
virusi jer „proždiru“ neprijatelja i tako štite organizam.
Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i
slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. U domaćim pastilama on oblaže bolno grlo i olakšava peckanje i neprijatan osećaj pri gutanju. Đumbir je poznat po tome što ubrzava cirkulaciju,
zagreva i pomaže da preguramo prehladu u početnoj fazi. On takođe umanjuje bolove u mišićima, a podržava i imunosistem u borbi protiv infekcija. Karanfilić poseduje eugenol, aktivnu komponentu
koja ima protivupalna i antibakterijska svojstva, pa je sjajan dodatak slavnoj lekovitoj trojci.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Blic žena
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno