Kalcijum je važan za zdravlje kostiju, mišića i nerava, ali i pomaže u održavanju optimalne pH vrednosti u krvi.
Nedostatak kalcijuma može da dovede do osteoporoze i oštećenja kostiju. Takođe, može doći i do gubitka pamćenja, depresije, osećaja trenjenja...
Ipak, postoji nekoliko načina da povećate unos kalcijuma u organizam i poboljšate svoje opšte zdravlje.
Povećajte unos hrane bogate kalcijumom
Mnoge zdrave i ukusne namirnice imaju visok sadržaj kalcijuma. Između ostalog to su obrano i nemasno mleko, mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir, zeleno povrće (naročito spanać i kelj), žitarice, sardine, soja...
Uzimajte više namirnica bogatih vitaminom D
Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum. Namirnice su bogate vitaminom D su masna riba, punomasno mleko, sir, jetra, jaja, puter...
Pogledajte i 5 namirnica najbogatijih vitaminom D
Jedite hranu bogatu magnezijumom
I magnezijum utiče pozitivno na apsorpciju kalcijuma. Manjak magnezijuma se može odraziti i na nivo kalcijuma u organizmu. Namirnice koje sadrže magnezijum su spanać, grašak, seme bundeve, semenke susama, badem...
Izbegavajte gazirane bezalkoholne napitke
Gazirani sokovi mogu da smanje sposobnost organizma da apsorbuje kalcijum. Konzumiranjem ovih napitaka se povećava nivo fosfata u organizmu i time otežava zadržavanje kalcijuma u organizmu.
Pogledajte i Pio je 10 gaziranih sokova dnevno tokom mesec dana. Evo rezultata...
Izbegavajte preteran unos kofeina
I kofein smanjuje apsorpciju kalcijuma, naročito ako se pije u prevelikim količinama. Stručnjaci preporučuju unos od najviše dve do tri šolje kafe dnevno.
Smanjite unos slane hrane
Ishrana u kojoj obiluje preslana hrana može takođe loše da utiče na nivo kalcijuma u krvi. Zato smanjite količinu soli koju stavljate u jela i obogatite obroke omiljenim začinima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus