Mnogi su smršali kupus dijetom, a mnogi su zanovetali te da li može bez ovoga, te da li može bez onoga... Uglavnom je bilo zamerki oko žitarica i mahunarki koje se stavljaju pri kuvanju supe i zato evo jedne modifikovane, ali proverene verzije ove dijete sa kojom se takođe skida od 5-7 kilograma za nedelju dana.

General Motors je već davne 1985. godine razvio dijetu da pomogne zaposlenima da izgube težinu i budu zdraviji, na kojoj je radio i koju je testirao tim angažovan sa američkih instituta. GM dijeta je tada bila popularna i kao kupus dijeta. Ovaj plan ishrane bio je baziran na tome da čovek u toku dana unese manje kalorija nego što mu je potrebno, što uzrokuje topljenje viška masti iz organizma.

Planom ishrane General Motors dijete, osim što gubite od 5-7 kilograma nedeljno, stavljate telo u proces detoksikacije. Razlog su sastojci ove dijete: voće, povrće, mleko, supa i 6-8 čaša vode dnevno. Takođe, ova količina voća, povrća i vode koja se unese u organizam u toku jednog dana pogodna je i za varenje. Sve ovo će vam pomoći da telo oslobodite otpadnih materija i toksina koji mogu učiniti da se osećate usporeno i nezdravo.

Pogledajte i Kako da ubrzate metabolizam nakon tridesete

Kako napraviti GM supu

GM supu je veoma lako napraviti i sastoji se uglavno od povrća.

Ova supa se može jesti u neograničenim količinama tokom nedelje i dobro je da je jedete što je češće moguće. Supa pomaže da ostanete hidrirani dok vaše telo izbacuje višak masnoće.

Sastojci GM supe:

voda

2 zelene paprike

6 glavica luka

paradajz

celer

glavica kupusa

kockica pileće supe

so i biber po ukusu

Svi sastojci se ubace u posudu za kuvanje i kuvaju najmanje 45 minuta ili dok sve povrće ne bude u potpunosti kuvano.

GM dijeta dan po dan

Svakog od sedam dana pijte obavezno 6-8 čaša vode (osim ako nije drugačije naznačeno) i obavezno jedite GM supu (supa se jede bez ograničenja i obuhvata i tečnost i kuvano povrće).

Prvi dan

Možete jesti sve voće osim banana. Ne postoje ograničenja u količini, jedite što više voća.

Drugi dan

Voće menjate sa povrćem, koje možete konzumirati i kuvano i sirovo, a pri tom ne postoji ograničenje šta smete, a šta ne smete jesti od povrća. Doručak vam na primer može biti pečeni krompir, a po želji možete dodati malo maslaca. Ovo će telu dati ugljenih hidrata koji su neophodni da obezbede energiju tokom ostatka dana. Povrće će obezbediti telu dovoljno hranljivih sastojaka i vlakana, a praktično je bez kalorija.

Pogledajte i Hrono doručak: 3 namirnice koje obavezno morate jesti

Treći dan

Osim banana i krompira, treći dan možete jesti sve mešavine voća i povrća, bez ograničenja na vrstu i količinu. Krompir vam nije potreban jer ćete ugljene hidrate dobiti iz voća. U ovoj fazi telo je spremno da sagori višak kilograma.

Četvrti dan

Banane i mleko. Ovaj dan možete pojesti do 8 banana, možete popiti 3 čaše mleka i naravno supu možete jesti koliko vam je potrebno i koliko želite (kao i ostalih dana ove dijete). Banane su važne jer će vam povratiti natrijum i kalijum koje je organizam izgubio u prethodna tri dana.

Peti dan

Dan za govedinu i paradajz. Možete pojesti 6 celih paradajza i dve porcije po 300g govedine. Govedinu ne morate svu pojesti, jedite onoliko koliko vam odgovara, dok bi paradajz trebalo sav da pojedete. Ovaj dan povećajte unos vode za dodatne 2 čaše, kako biste pomogli telu da se očisti od mokraćne kiseline koja će nastati tokom varenja govedine. Meso će obezbediti vašem telu gvožđe i proteine, a paradajz vlakna koja pomažu varenje.

Pogledajte i Napravite napitak koji jača imunitet i topi kilograme

Šesti dan

I šesti dan se jede govedina, ali se paradajz menja sa miksom povrća koje ćete uzeti po sopstvenom izboru. Možete jesti povrća koliko želite, a govedine isto kao i peti dan (2 porcije po 300g). Ovaj dan telo je potpuno naklonjeno gubitku kilograma i videćete primetne razlike u vašem izgledu u odnosu na vreme pre početka GM dijete.

Sedmi dan

Poslednjeg dana jedite integralni pirinač, voćni sok i povrće, bez nekih ograničenja. Nakon ovog sedmodnevnog plana ishrane, trebalo bi da imate potpuno očišćen organizam i 5-7 kilograma manje nego pre 7 dana.

Koja pića su dozvoljena

Voda je preporučeni izbor pića na ovom planu mršavljenja i treba je konzumirati u velikim količinama. Međutim, postoji još par napitaka koje smete konzumirati uz vodu, a to su: kafa, čaj i kisela voda.

Pročitajte i 5 načina da ubrzate metabolizam i sagorite više masnoće

Šta kada se završi plan dijete

Nakon nedeljnog plana ishrane, GM dijetu možete ponoviti još onoliko puta koliko vam je potrebno da biste dobili željenu težinu. Da li ćete se kasnije ponovo ugojiti zavisi samo od vašeg životnog stila. Tokom ovog plana ishrane uglavnom se jede sveže voće i povrće, što u prvih par dana može dovesti do malaksalosti mišića. Tako da bi bilo korisno da tokom sedmodnevnog programa uključite svakodnevno vežbanje, bar 10 minuta dnevno.

Pre promene režima ishrane obavezno konsultujte svog lekara.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: dijeta.net