Mehaničko, nesvesno jedenje pogubno je za telesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u Food Today na temelju naučnih studija i savetuju 'otvorite sva čula kako biste uživali više, a jeli manje'.

'Pre nego otvorite vrata frižideraa, najpre duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte sebi vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje', savetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Evropsko veće za informaciju o ishrani). 

U borbi protiv preteranog unosa hrane važna je i veličina tanjira, savetuju autori i takođe se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjir veći to će biti puniji, a veća pakovanja hrane u prodavnicama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjiri za 30 posto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori. 

Za svesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pažnje. Autori tako savetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računara i mobilnog telefona kako im ništa ne bi odvraćalo pažnju s jela.

Pogledajte i Domaći napitak od đumbira i krastavca za mršavljenje

Nadalje, za konzumiranje hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja. 

'Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su ukus, tekstura, izgled i usporava vreme potrebno da se mozgu dojavi osećaj sitosti koji nas podstiče da prestanemo da jedemo', stoji u članku.

Drugim rečima, svesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je naročito važno za osobe koje se bore protiv preterane telesne težine.

Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma kod osoba koje su preuzele načelo svesnog konzumiranja hrane.

'Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utiču na taj proces', zaključuju autori. U očekivanju tih studija savetuju malene zalogaje i dugo, dugo žvakanje kao i prisutnost svih čula radi koncentracije na miris, na teksturu, na ukus, boje i opšti izgled hrane. 

Ukratko, treba uživati u ukusima da bi se jelo manje. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal