Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Zbog čega bi jogurt trebalo da zamenite kefirom

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kefir s pravom nazivaju „magično mleko”.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kefir se pravi od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka, koje pomešano sa zrnima kefira i ostavljeno da fermentira. Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze. Monogo je razloga zbog kojih je kefir bolji od jogurta i zato bi ga trebalo, bar povremeno zameniti ovim napitkom.

Šta su to kefirna zrnca

Reč je o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija, izmešanih sa raznim proteinima, lipidima i šećerima, od kojih se formiraju “klanovi” zdravih bakterija u fementisanom mleku i zato kefir ima gušću strukturu. Kefir je vrlo staro piće (veruje se i više od 5000 godina). Došao je do nas putujući sa Kavkaza, preko Kine.

Pročitajte i Magični kvas od cvekle - čisti jetru, sprečava rak, reguliše krvni pritisak

Zašto je kefir tako zdrav

On ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu. Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu nam da bolje prihvatimo i obradimo hranu. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora.

Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje “jedu” laktozu. Višak šećera se izbacuje iz organizma pre nego uspe da izazove probleme sa šećerom u krvi. Oni koji konzumiraju kefir trebalo bi da imaju na umu da ovaj napitak zaista čisti organizam, pa je moguće da malo češće posećujete toalet.

Pogledajte i Ova namirnica je bila zabranjena, a štiti od dijabetesa, čuva zdravlje jetre, srca, očiju...

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i brži oporavak. Neka ga imaju na umu i oni koji imaju problema sa arteriosklerozom ili koji su imali moždani ili srčani udar. Kefir i za njih može biti vrlo koristan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Lifepressmagazin

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti