Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve zdravstvene prednosti karfiola

Karfiol spada u grupu povrća koji sadrži pregršt hranljivih nutrijenata.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Često osporavan zbog svog blagog ukusa, karfiol pripremljen na pravilan način može biti jako ukusan i zdrav.

Postoji mit koji uključuje da je obojeno voće i povrće najzdravije, ali mnogi nutricionisti tvrde da je karfiol izuzetak.

Pročitajte i 10 dobrih razloga da jedete karfiol

Upskos svojoj beloj boji, karfiol je veoma svestran i jako bogat biljnim vlaknima. Odličan je izvor vitamina C i folne kiseline, kao i izvor hranljivih vlakana i vitamina K. Takođe, sadrži fitohemikalije i antioksidanse, prirodna jedninjenja koja smatramo glavnim akterima u prevenciji hroničnih bolesti.

Zdravstvene povoljnosti

Studije o ishrani koja sadrži karfiol su povezivane sa prevencijom od raka.

Cveće, lišće i stabljika karfiola su jestive. Može biti kuvan, može se jesti sirov ili se dodavati u supe. Istraživanja pokazuju da sastojci karfiola mogu smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka, među njima i rak prostate. Kada jedemo karfiol, njegova lekovita svojstva koja dospeju u organizm mogu podstaći eliminaciju kancerogenih materija iz tela, delujući praktično kao anti - rak tretman.

Pogledajte i Čudesni peršun - začin, lek i saveznik u nezi lepote

Antioksidativne moći

Vitamin C, vitamin K i mangan su antioksidansi koji mogu pomoći u održavanju zdravlja organizma. Antioksidanti su molekuli koji bezbedno reaguju u saradnji sa slobodnim radikalima kako bi zaustavili oksidativni stres koji može dovesti do oštećenja ćelija i poremećaja i time doprineti bolesti. Antioksidansi poput C i K sprečavaju razne bolesti poptu raka, artritisa i bolesti srca.

Šolja kuvanog karfiola snabdeva organizam sa 73% preporučljivog dnevnog unosa vitamina C, 19% vitamina K i 8% mangana.

Varenje

Karfiol sadrži visok procenat hranljivih vlakana, oko 11% preporučljive dnevne količine. Može da potpomogne varenje, reguliše stolicu i ubrza metabolizam.

Pogledajte i Dodajte vodi ove namirnice, pa ćete poboljšati varenje i očistiti organizam

Trudnoća

Uzimanje karfiola tokom trudnoće je od suštinskog značaja za sprečavanje defekta neuralne cevi kod fetusa.

Zaceljivanje rana, zdravlje kože i kose

Vitamin C igra važnu ulogu u zaceljivanju raznih rana. Prema naučnim istraživanjima veoma je važan jer podstiče sintezu i razvoj kolagena. A kolagen je neophodan za zdravlje kože i kose.

Zdravlje srca

Naučnici su otkrili da hranljive materije kojima obiluje karfiol pomažu u zaštiti od hipertenzije, arteroskleroze, moždanog udara i infarkta. Najzaslužniji tome je vitamin K koji predstavlja bitan faktor kod zgrušavanja krvi, jer njegov nedostatak može izazvati krvarenje. Bez njega mehanizmi koji zaustavljaju stvaranje kalcifikacije krvnih sudova mogu postati neaktivni.

Pročitajte i Domaći napitak koji čuva zdravlje kolena

Jake kosti

U poslednjih 20 godina, naučna istraživanja su dokazala da je vitamin K veoma važan za zdravlje kostiju. Povećava efektivnost proteina uključenih u proces mineralizacije kosti i podstiče ravnotežu kalcijuma u organizmu. Studija je takođe otkrila da žene koje su uzimale najmanje 110 mikrograma vitamina K dnevno su smanjile šanse da razbiju kuk za čak 30% od žena koje su unosile manje.

Zdravlje mozga

Kolin (vitamin B8) koji se nalazi u karfiolu usko je povezan sa verbalnim i vizuelnim sećanjima. Učesnici eksperimenata koji su konzumirali karfiol su pokazali bolje performanse na testovima opšteg znanja, funkcija, senzorne i perceptivne brzine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti