Limun i rak, tačnije limun kao lek protiv raka jeste jedna od najnovijih vesti iz savremene medicine. Naime, američki naučni institut za zdravlje u Baltimoru, Merilend, nedavno je objavio da je limun moćan prirodni proizvod za uništavanje kancerogenih ćelija.
Utvrđeno je da je limun čak 10.000 puta snažniji od hemoterapije, a što je veoma bitno, pri tom ne utiče na zdrave ćelije. Jedino što jos uvek nije objavljeno o kojoj se količini limuna radi.
Pročitajte i Čaša vode sa limunom - najzdraviji izbor za početak dana
Bez obzira na to, da je limun kao moćan antioksidans dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznato je vekovima u nazad. Beli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog leka, nastalog pre više od 2000 godina za koji se zna, da između ostalog, sprečava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka, a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa.
Limun i zeleni čaj - poznato je da katehini u zelenom čaju smanjuju mogućnost od pojave raka i infarkta, a naučnici sa američkog Univerziteta Purdue, pokazali su da se pozitivno dejstvo zelenog čaja povećava dodavanjem limunovog soka (pretezno zbog C vitamina).
Pročitajte i Kako mlaka voda sa limunom poboljšava varenje i detoksikaciju organizma
Takođe, vitamin C popravlja imunitet organizma i usporava proces starenja, dok limunska kiselina neutrališe otrovne materije iz organizma, olakšava varenje i pospešuje sagorevanje masti. Selen ima antidepresivno dejstvo.
Na sreću, limun se može upotrebljavati tokom cele godine i to u različitim oblicima: kao limunada, dodatak čajevima, sokovima, sosovima, čorbama, slatkim i slanim kolačima, uz ribu, meso...
Ne zaboravite da je i kora od limuna jestiva i korisna. Limonin iz kore limuna ima antiseptičko dejstvo, a flavonoidi podsticu razmenu kiseonika u telu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Priroda leči sve
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus